Sunday, December 13, 2009

PEMAKANAN & PENJAGAAN KAMBING

Dedaun Hijau

Makanan asas kambing adalah rumput dan dedaun hijau. Rumput yang biasa didapati dan sangat digalakkan untuk pemakanan kambing adalah rumput Napier, manakala spesis Napier terbaik adalah dari baka Napier Taiwan. Di samping mengandungi serat (fiber) untuk membantu penghadaman makanan, ia juga mempunyai kandungan protein yang sangat tinggi berbanding rumput jenis lain, iaitu sekitar 14%. Selain itu Napier Taiwan tidak berbulu/bersisik, dengan itu tidak mencederakan mulut kambing apabila memakannya.

Batang rumput Napier biasanya dipotong hampir ke paras tanah. Batang akan tumbuh dan membesar semula dan kebiasaannya boleh kembali dituai dalam tempoh di antara 4-8 minggu, bergantung kepada kesuburan tanah dan kandungan air. Penting sekali diingat bahawa, rumput Napier memerlukan kelembapan tanah yang sangat tinggi untuk membesar dengan subur. Rumput Napier biasanya dipotong halus iaitu kira-kira 1-2 inci panjang menggunakan mesin chopper.

Selain rumput Napier, daun petai belalang juga merupakan dedaun yang sesuai untuk makanan kambing. Di samping itu, daun sawit dan lain-lain rumput boleh juga diberi sebagai makanan tambahan. Daun sawit diberi terus bersama batang dan pelepah, kerana kambing biasanya hanya memakan bahagian daun sahaja manakala lidi dan pelepahnya dibiarkan. Daun sawit tidak dipotong untuk mengelakkan kambing memakan lidinya yang boleh merosakkan saluran pemakanan dan usus.

Dalam memberi makanan dedaun kepada ternakan kambing, penternak harus berwaspada supaya apabila memberikan dedaun yang bergetah (seperti daun pohon getah), dedaun ini harus dijemur dahulu supaya getahnya kering. Kandungan getah dalam dedaun boleh menyebabkan kambing anda mengalami kembung, yang boleh membawa maut jika tidah dirawat segera.Makanan Konsentrat

Makanan konsentrat dalam bentuk palet atau dedak juga seharusnya diberi kerana ia sangat penting untuk penggemukan (fattening). Secara umumnya, konsentrat mengandungi pelbagai zat dan khasiat seperti berikut:

1. Protein
2. Lemak
3. Gentian/serat (fiber)
4. Kalsium
5. Fosforus
6. Ekstrak tanpa nitrogen (NFE)
7. Sumber tenaga (metabolisme)

Harus diingat bahawa sekiranya konsentrat dalam bentuk dedak diberi, ia harus dilembabkan dahulu supaya debunya tidak berterbangan lalu memasuki hidung dan rongga pernafasan seterusnya ke paru-paru kambing anda. Dalam jangkamasa panjang, ini akan memudaratkan kesihatan kambing anda.

Biasanya, konsentrat (palet atau dedak) dicampurkan dengan bahan lain yang lebih murah tetapi mengandungi pelbagai zat dan khasiat seperti hampas soya, bahagian kulit/selaput dari kekacang, beras, barli atau gandum. Ini dapat mengurangkan kos pemakanan bagi kambing anda.

Rumput seharusnya diberikan sewaktu pagi sebagai "breakfast" manakala makanan konsentrat diberi sewaktu petang. Tabiat ini dapat mengelakkan kambing dari terkena ceret beret kerana dedaun hijau mengandungi serat (fiber) .

Ubat-ubatan Asas

Ubat-ubatan asas yang sangat perlu dan wajib ada dalam penternakan kambing adalah seperti berikut:

1. Ubat luka - Iodin (untuk luka-luka biasa),Prosanex (untuk luka-luka berulat)
2. Antibiotik
3. Ubat cacing 3-serangkai (cacing, kutu, kurap) samaada suntikan atau sapuan pada kulit
4. Ubat cacing oral (dalm bentuk 'emulsion' berwarna putih)
5. Ubat ceret beret - Scourban Plus
6. Ubat "sulpha dimidine" (untuk
protozoa coccidiosis)
7. Ubat puru
8. Vaksin 'anti-pasteurellosis' (untuk elakkan risiko wabakpneumonia)

Harus diingat bahawa cacing biasa merayap pada rumput dan akan berpindah ke dalam perut kambing yang memakannya. Dari itu rumput yang sudah dipotong sebaik-baiknya dibiarkan untuk beberapa ketika di bawah cahaya matahari untuk menghalau cacing keluar dari timbunan rumput.


Supplement

Antara supplement yang digalakkan adalah seperti berikut:

1. Blok vitamin Boslic
2. Blok Molas
2. Garam jilatan

Persediaan Asas Memulakan Penternakan Kambing

Penternak kambing di kategorikan kepada 2:-

1. Penternak sambilan
2. Penternak komersil


Penternak Sambilan

Sekiranya anda hanya bercadang untuk membela antara 20-30 ekor kambing sahaja, anda dikira penternak sambilan. Penternakan sambilan hanya berbaloi ('viable') sekiranya anda tinggal di kampung dan mempunyai tanah sendiri untuk binaan kandang, yang berhampiran dengan tempat tinggal anda. Anda juga harus memastikan yang anda boleh mendapatkan sumber makanan kambing di persekitaran kandang anda dengan percuma dan mampu menguruskan dengan sendiri atau bantuan saudara/kawan-kawan tanpa perlu membayar upah yang tetap (iaitu tiada sebarang komitmen 'overhead'). Kewujudan padang ragut di persekitaran kandang anda akan dapat membantu menjimatkan masa dan tenaga anda mendapatkan bekalan makanan (rumput, daun-daun dll). Di samping itu, ternakan anda dapat memakan pelbagai jenis tumbuhan yang berlainan.

Terdapat banyak sumber makanan kambing di kampung yang sememangnya tumbuh secara semulajadi atau meliar seperti rumput ragut, pokok petai belalang dan pokok balik angin. Sekiranya anda tinggal di kawasan ladang sawit, maka anda bertuah kerana daun sawit sangat disukai oleh kambing dan mempunyai khasiat yang tinggi.

Pokok petai belalang yang biasa tumbuh secara liar mempunyai khasiat tinggi dan menjadi makanan kegemaran kambing


Pokok balik angin juga biasanya tumbuh meliar, daunnya juga berkhasiat dan digemari oleh kambing


Bagi penternak sambilan, adalah dinasihatkan supaya membela baka kambing yang bermutu tinggi seperti Boer gred F4 ke atas atau Jamnapari Peranakan Ettawa dengan menggunakan pejantan tulen (Fullblood). Baka berkualiti tinggi dapat memberi hasil pulangan yang baik kerana anak-anak dapat dijual dengan harga yang tinggi. Sebagai contoh, anak kambing Jamnapari atau Boer tulen berusia 3-4 bulan dapat dijual dengan harga antara RM500 - RM600 seekor, manakala anak kacukan bergred rendah mungkin hanya bernlai sekitar RM200 seekor. Sekiranya anda tidak mempunyai kuantiti, and harus mempunyai kualiti, barulah projek penternakan anda menjadi berbaloi.


Penternak komersil

Sekiranya anda bercadang untuk memulakan penternakan kambing secara komersil, anda semestinya memerlukan tanah yang luas. Ingat! Projek penternakan kambing anda akan hanya 'viable' sekiranya anda berjaya mengurangkan kos pemakanan. Rumput merupakan makanan utama kambing, dan anda harus mempunyai sumber rumput Napier di kawasan berdekatan yang mencukupi. Ingat!!!! Kurangkan kebergantungan kepada palet sebagai sumber makanan kambing anda kerana kosnya yang tinggi, dan harganya pula semakin hari semakin melambung.

Kami cadangkan keluasan tanah sekurang-kurangya 3 ekar, tetapi keluasan yang 'ideal' adalah sekurang-kurangnya 10 ekar. 1 ekar digunakan untuk binaan kandang, rumah pekerja, stor dsb. 3-4 ekar diperlukan untuk padang ragut. Selebihnya digunakan untuk menanam rumput Napier bagi tujuan dipotong. Sekiranya anda bercadang untuk membuat penternakan komersil berskala besar, dengan bilangan induk ribuan ekor, anda harus mendapatkan tanah dengan keluasan melebihi 30 ekar.

Langkah terawal yang perlu dilakukan, sebelum membina kandang dan membeli baka kambing, adalah menanam rumput Napier Taiwan. Sekiranya tanah sesuai, dengan baja dan tahap kelembapan secukupnya, benih yang baru ditanam akan mengambil masa antara 2-3 bulan untuk tumbuh dan membesar secukupnya sebelum boleh dipotong. Pembajaan dan pengairan adalah sangat mustahak bagi membolehkan rumput tumbuh dengan subur dan membesar dengan pantas.

Setelah itu, anda perlu memastikan padang ragut ditumbuhi pelbagai jenis rumput dan tumbuhan yang sesuai seperti rumput 'guinea', dsb.


Rumput Napier Taiwan yang benihnya dijual dengan harga RM80 seguni seberat kira-kira 20kg.


Cara menanam benih rumput Napier

Bahagian tanah untuk menanam rumput Napier hendaklah dipersiapkan terlebih dahulu dengan dibuat batas-batas dan tanahnya digembur, dilembabkan serta dibajakan.

Tanah dipersiapkan dengan batas-batas serta digemburkan untuk ditanam dengan rumput Naiper

Benih rumput Napier Taiwan diambil dari batang rumput yang telah matang, berusia melebihi 4 bulan di mana batangnya sudah keras. Batang ini dipotong sepanjang kira-kira 6 inci setiap satu, dan dibiarkan dalam keadaan lembab sehingga akarnya mula tumbuh. Setelah itu batang yang telah berakar tadi ditanam secara mendatar di dalam tanah.

Pastikan tanah sentiasa lembab di awal proses pertumbuhan, dan dibajakan secukupnya.Teknik menanam benih rumput Napier Taiwan


AWAS!!! Terdapat pelbagai spesis rumput Napier di negara kita yang kelihatan hampir serupa. Sebahagiannya tumbuh secara liar di tepi sungai dan di tepi jalanan. Spesis Napier Taiwan merupakan yang terbaik bagi ternakan ruminan kerana kandungan protin yang tinggi. Di samping itu batangnya lembut dan tidak berbulu/bersisik, memudahkan kambing memakannya tanpa mengakibatkan mulut kambing mengalami gatal-gatal, tercedera atau luka.

7 comments:

 1. artikel yang bagus. Tidak jemu untuk membaca.

  ReplyDelete
 2. Terbaik blh share dan tunjuk ajar dan mcmana nak beli mcm ubat2 ini , tlg bgi percerahan

  ReplyDelete
 3. Asslkm tuan... article tulisan tuan amat membakar semangat kami...Dimana boleh dibeli rumput Napier Taiwan tu

  ReplyDelete
 4. terimakasih tuan kerana sediakan artikel yg ckup berguna bagi saya untuk jadikan sebagai satu rujukan.tq

  ReplyDelete