Thursday, December 31, 2009

EM.1


Apa itu EM-1 ?

EM-1 merupakan teknologi dari Jepun yang dirintis & dimajukan oleh Prof Dr. Teruo Higa. Ianya dipatenkan oleh EMRO ( EM Research Organisation ). Terdiri daripada mikrob berfaedah / ProBioTic terutamanya Lactic Acid Bacteria, Yeasts ( Ragi ) & Phototrophic ( Photosynthetic ) Bacteria. Dalam konteks pertanian & penternakan, EM-1 mempunyai pelbagai manafaat dalam apa jua sistem yang digunakan.

Penggunaan EM-1 telah terbukti di seluruh dunia dalam pelbagai senario. Di Malaysia - EM digunakan dalam sektor penternakan, pertanian, perikanan dan penjagaan Alam Sekitar.

Selain mempercepatkan penguraian / pereputan sisa buangan organik & menyahbau tinja ternakan, kehadiran EM-1 berupaya merencatkan / menghapuskan pembiakan bakteria parasit.

EM-1 perlu melalui proses pengaktifan menjadi EM Activated Solution ( EMAS ) sebelum boleh digunakan. EMAS perlu dicairkan dengan air bersih pada kadar nisbah tertentu bergantung kepada tujuan penggunaan.

EM adalah 'versatile produk' yang menggunakan mikroorganisma yang terdapat dalam ekosistem. Ia tidak bermaksud untuk memperkenalkan mikrob daripada Jepun atau negara lain. Ia sentiasa menggunakan mikrob setempat. Ia tidak mengandungi spesis daripada kejuruteraan genetik.

Prinsip EM ialah perubahan bahan buangan yang mengandungi mikrob yang merbahaya kepada sesuatu yang produktif dan mengandungi mikroorganisma berguna. Prinsip yang mudah ini menjadi asas kepada teknologi EM didalam pertanian dan pengurusan alam sekitar.

Jadi, penggunaan EM akan memastikan perusahaan pertanian menjadi produktif, alam sekitar menjadi bersih dan hasil yang lebih kepada petani. EM juga digunakan dalam;

Dalam Rumah


Mengurang bau busuk serta menjadi sisa dapur sebagai bagi organik
Menghilangkan bau busuk, dapur dan comot dalam dapur dan bilik mandi
Membantu menghalau serangga
Membasuh lantai

Pertanian

Mengurang penggunaan bahan kimia yang berlebihan
Memelihara ladang bebas dari penyakit dan serangga
Sebagai baja untuk tanaman
Memulih tanah yang· bermasalah
Tahi haiwan yang dirawat dengan EM akan mengurang bau dan meningkatkan kualiti baja kompos

Lonkang/Sungai
Membersihkan longkang / sungai supaya tidak berbau busuk


Penggunaan EM pada pokok Gaharu :


# Mempercepatkan pertumbuhan
# Mengawal serangga perosak semasa anak pokok masih kecil
# Anti Kulat
# Mengawal selia kesuburan tanah.

PROSES MENGAKTIFKAN EM-1

Bahan-Bahan Yang Diperlukan :


i. EM-1
ii. Gula Merah / Molases
iii. Air Bersih ( Bebas Klorin )
iv. Tong / Botol Plastik Berpenutup

Nisbah Bancuhan - 1 liter EM-1 : 1 liter Gula Merah / Molases : 20 liter Air Bersih

Langkah 1

Tong plastik dicuci bersih bagi menanggalkan sebarang sisa terutamanya sisa kimia.

Langkah 2

Isikan 10 liter air bersih ( suam ) ke dalam tong plastik & campurkan 1 liter molases. Goncangkan tong plastik untuk sebatikan campuran.

Langkah 3

Tambahkan 10 liter air bersih ( suam ) ke dalam tong & goncangkan bagi sebatikan campuran.

Biarkan selama lebih kurang 30 minit sehingga suhu campuran turun.

Langkah 4

Campurkan 1 liter EM-1 ke dalam tong. Goncang sekali sahaja & tutup tong plastik dengan kemas. Simpan di tempat gelap bersuhu bilik 30 C - 40 C.

EM-1 dicampur diperingkat akhir bancuhan sahaja.

Langkah 5

Selepas hari ke-3, buka penutup secara perlahan-lahan untuk melepaskan sedikit gas yang terkumpul di dalam tong yang terhasil dari tindak balas mikrob & tutup tong dengan kemas.

Langkah 6

Selepas hari ke-7 atau pH turun melebihi 3.7 menunjukkan EM Actived Solution ( EMAS ) telah sedia untuk digunakan.

Semua air yang digunakan untuk EM-1 & EMAS mestilah air bersih ( bebas klorin ).

Nisbah campuran EMAS : Air Bersih seperti berikut :

1:50 bagi tujuan pereputan
1:100/200 bagi tujuan nyah bau.

EMAS seelok-eloknya digunakan dalam masa 14 hari selepas pengaktifan. Maksima sehingga 30 hari. Elakkan terdedah kepada cahaya matahari & suhu tinggi.

EM-1 yang bertutup & tidak tercemar & tidak terdedah kepada cahaya matahari / suhu tinggi boleh digunakan sehingga 1 tahun.


MyAgro-Vet Trading menawarkan 1 set Efektif Mikrob ( EM.1 ) berharga RM 38.00 yang mengandungi :

i. 1 liter EM.1
ii. 1 liter molases
iii. 1 unit botol penyukat 100 ml.
iv. Nota Penggunaan EM.1.
v. CD Panduan Aplikasi EM dalam Penternakan, Pertanian, Perikanan & Penjagaan Alam Sekitar

ATAU 1L EM-1 dengan harga RM25 sahaja.

7 comments:

  1. mcm mane saye nak bli produk ni ye...n mcm mane gne untuk akuakultur...contoh ikan keli atau tilapia

    ReplyDelete
  2. sala..mcm mana saya nak dapatkan set efective microb...saya amat memerlukan segera...saya dari yan kedah...tolong sms ke 0134224894

    ReplyDelete
  3. assalam...camne saya nk dapat kan em ni...xde no contact
    hubungi saya 0137984344

    ReplyDelete
  4. Produk di atas masih available ke? Nak order EM tu.

    ReplyDelete
  5. Produk di atas masih available ke? Nak order EM tu.

    ReplyDelete