HAY
(RUMPUT KERING)square bales hay
square bales hay
square bales hay
round bales hay
round bales hay
local round bales hay
Rumput kering ialah rumput yang diotong dan dijemur hingga kandungan airnya dalam lingkungan 12 - 14 %. Rumput kering ini boleh disimpan beberapa lama dan dikekalkan mutunya.
Pengunaan jentera untuk memotong dan membuat rumput kering telah lama dijalankan di ladang- ladang ternakan. Cara ini agak sukar dipraktikkan dikawasan penternak kecil kerana kawasan yang kecil dan tidak setempat. Oleh yang demikian pihak Jabatan Perkhidmatan Haiwan telah mengalakkan penternak-penternak menanam rumput secara kecilan (homeplot) dan jika terdapat hasil rumput berlebihan, penternak-penternak disyorkan membuat rumput kering sendiri dengan menjemurnya mengunakan cahaya suria.
Faedah rumput kering (Hay)
-
Menyediakan makanan yang berkualiti dan bahan kering yang terjamin kesediaanya
-
Boleh disimpan lama sekiranya disimpan ditempat yang sesuai
-
Senang diangkut dan digunakan.
Untuk membuat rumput kering yang berkualiti, rumput yang digunakan mestilah:-
-
Segar dan bebas dari rumpai
-
Di potong pada peringkat umur yang sesuai (sebelum berbunga)
-
Hendaklah dikeringkan (kandungan air 12-14 %)
Jadual Nilai Pemakanan Rumput Segar dan Silaj
Jenis Rumput | Jumlah Nutrien Terhadam | Protein Kasar (%) | Kehadaman Protein Kasar (%) |
Rumput Napier Segar | 53.3 | 8.7 | 60.5 |
Silaj Rumput Napier | 52.8 | 7.2 | 41.0 |
Rumput Guinea Segar | 50.8 | 9.0 | 51.7 |
Silaj Rumput Guinea | 45.8 | 5.7 | 32.3 |
Purata bahan kering dan nilai analisis proksimat rumput kering yang disimpan untuk beberapa jangkat waktu
Jangka waktu penyimpan(bulan) | Bahan Kering % | Protein Kasar % | Gentian Kasar % | Lemak Kasar % | Jumlah Abu % | Ekstrak Tanpa 'N' % |
2 | 79.18 | 10.26 | 31.41 | 1.42 | 6.56 | 41.05 |
4 | 74.45 | 10.48 | 34.85 | 1.16 | 9.08 | 43.93 |
6 | 90.57 | 11.36 | 37.91 | 1.17 | 3.35 | 41.21 |
8 | 90.57 | 10.56 | 35.01 | 0.97 | 8.01 | 45.45 |
10 | 89.34 | 11.03 | 36.53 | 0.96 | 7.33 | 44.15 |
12 | 87.34 | 9.20 | 33.08 | 1.02 | 7.01 | 49.69 |
No comments:
Post a Comment