JOHOR
ARKIB : 12/03/2010
S. Farzin usahawan cendawan tiram kelabu
S.Farzin Jafar sedang melihat bongkah cendawan di dalam bangsal yang diusahakannya di Kampung Sri Bukit Panjang, Pontian, baru-baru ini.
PONTIAN 11 Mac - Walaupun bermula sebagai kontraktor binaan dan kerja-kerja besi, namun S. Farzin Jafar, 33, kini mampu bergelar usahawan tanaman cendawan tiram kelabu yang berjaya.
Walaupun bidang pertanian pada awalnya adalah sesuatu yang asing, namun beliau membuktikan minat mampu mengatasi segalanya.
Bagi S. Farzin dari Kampung Sri Bukit Panjang, di sini, usaha beliau bermula di dalam bilik di rumahnya dengan menyediakan 500 bongkah cendawan.
Beliau juga mengakui tidak mempunyai asas serta pengetahuan mengenai tanaman tersebut tetapi telah mempelajari tekniknya daripada seorang pengusaha cendawan yang berjaya di Kampung Parit Betak, Benut.
Menurutnya, daripada 500 bongkah awalnya, beliau kini mempunyai 18,000 ribu bongkah cendawan di dalam empat bangsal yang dibina dengan perbelanjaannya sendiri.
"Sebanyak RM30,000 telah dibelanjakan bagi membina bangsal atau rumah cendawan, membeli mesin pembancuh habuk, alat pengukusan, habuk kayu dan sebagainya," katanya kepada Utusan Malaysia, di sini baru-baru ini.
Tambah beliau, terdapat lebih kurang 30,000 jenis cendawan di seluruh dunia dengan 5,000 daripadanya boleh dimakan.
Katanya, bagaimanapun di Malaysia, daripada 5,000 spesies yang ada, hanya 17 jenis sahaja yang boleh dimakan.
Jelas S. Farzin, melalui pembelajaran yang diikuti, beliau membuat sendiri bongkah cendawan yang diisi dengan habuk kayu getah serta dicampurkan dengan dedak gandum serta sedikit habuk kapur.
"Benih cendawan yang diperoleh daripada pembekal akan diletakkan selepas bongkah cendawan atau beg media dikukus selama lapan jam," ujarnya.
Katanya, cendawan tiram kelabu yang diusahakan itu biasanya mengeluarkan hasil selepas 60 atau 70 hari ditanam dan akan tumbuh semula selepas dua atau tiga hari hasilnya dituai.
"Bagi sesuatu bangsal atau rumah cendawan, ia mampu menempatkan sebanyak 5,000 bongkah cendawan atau beg media yang disusun di atas rak," ujarnya.
Mengenai pasaran cendawannya, beliau memberitahu, selain dipasarkan di daerah Pontian, beliau juga menghantarnya ke sebuah syarikat biotek di Kulai yang akan memasarkannya ke Kuala Lumpur.
Tambah beliau, matlamatnya ketika ini ialah untuk memperoleh kira-kira 100 kilogram cendawan tiram kelabu sehari dengan menambah dua lagi bangsal pada tahun ini.
Selain mengusahakan tanaman cendawan, S. Farzin juga kini bertindak sebagai mentor' kepada mereka yang berminat untuk melibatkan diri dengan kegiatan yang menguntungkan itu.
"Saya kini mempunyai dua orang pengusaha cendawan yang terdiri daripada golongan orang kurang upaya (OKU)," ujarnya.
Di samping itu, beliau turut menganjurkan kursus asas penanaman cendawan tiram kelabu
Friday, March 12, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment