Tuesday, March 2, 2010

KEISTIMEWAAN SUSU KAMBING

KEISTIMEWAAN SUSU KAMBING

  • Kaya dengan protin, enzim dan vitamin A

  • Mengandungi faktor anti-antritis (inflamasi sendi) dan anti barah

  • Diperaku oleh pakar-pakar kesihatan bahawa susu ini boleh mengubati demam kuning, penyakit kulit, gastrik, lelah (asma), insomnia dan ulcer

  • Mudah dihadam kerana zarah lemaknya lebih kecil

  • Khasiat susu kambing yang disimpan sejuk atau sejuk beku tidak akan berubah kualitinya.

KANDUNGAN PURATA SUSU KAMBING
(GM/LITER)


KANDUNGAN

GM/LITER

Bahan kering

15 - 135

Lemak

35- 40

Laktos

47 - 52

Protin - Casein
Albumin
Globulin

27 - 30

Abu

5 - 6


PERBANDINGAN KOMPOSISI SUSU KAMBING DENGAN LAIN-LAIN SUSU

Perbandingan kandungan bahan susu mengikut peratus

BAHAN

KAMBING

LEMBU

MANUSIA

Air

87.5

87.5

86.8

Lemak

3.9

3.7

3.8

Protin

3.2

3.1

1.3

Laktos

4.5

4.6

7.8

Abu

0.8

0.7

0.2

PERBANDINGAN KANDUNGAN VITAMIN

Perbandingan mengikut gm/liter

VITAMIN

KAMBING

KERBAU

LEMBU

Vitamin A

2070

1669

1560

Vitamin D

23.7

t.m

t.m

Riboflavin

1.84

1.07

1.75

Asid Nikotik

1.87

1.71

1.94

Choline

150

t.m

121

Inositol

210

t.m

110

Vitamin B1

0.0006

0.0043

0.0043

Nota: t.m - tiada maklumat

Info daripada

http://www.jphpk.gov.my/

No comments:

Post a Comment