Friday, August 16, 2013

PEMBIAKAN TAMPANG MANGGA


Nama saintifiknya MurrMangifera indica L berasal daripada keluarga Anacardiaceae.
  • Mangga dipercayai berasal dari kawasan Indo-Burma dan berkemungkinan juga dari Asia Tenggara. 
  • Kawasan utama tanaman di Malaysia adalah di Perak, Perlis dan Kedah, namun terdapat tanaman secara kecil-kecilan di negeri lain. 
  • Mangga mendapat permintaan yang tinggi di pasaran dan ia sebagai makanan pencuci mulut yang sangat popular didalam kalangan rakyat Malaysia.
    Foto

  • Buah mangga mengandungi khasiat tenaga, karbohidrat, kalsium, potasium, besi, Magnesium, Vitamin B1, B2 dan C, lemak, protein dan niacin.

  • Pokok mangga sederhana besar mencapai ketinggian sehingga 10 hingga 40 meter manakala dahan tumbuh secara bebas dan membentuk kanopi yang menyeluruh. 
  • Daun mangga berbentuk eliptik mudah terus membujur, tersusun secara spiral, 10 hingga 40 sentimeter (cm) panjang dan 3 hingga 10 cm lebar. 
  • Berdaun lebat berwarna merah ke coklat hingga ke hijau terang bergantung kepada klon. 
  • Mangga mengeluarkan dua jenis bunga iaitu bunga hermoprodite dan bunga jantan di hujung tangkai yang dewasa. 
  • Bunga hermoprodite biasanya mengandungi satu hingga 40 peratus daripada jumlah (200 hingga (10,000) bunga pada setiap tangkai. 
  • Buah mangga terdapat dalam pelbagai saiz dan bentuk mengikut klon. 
  • Kulitnya berwarna hijau ke kuningan atau merah ketika masak manakala isinya berwarna kuning pucat hingga ke warna oren. 
  • Setiap buah mengandungi biji yang dilitupi endokap bersabut keras. 
  • Kebanyakan jenis mangga di Asia Tenggara terdiri daripada poliembryonik iaitu mengeluarkan beberapa biji daripada satu buah. 
  • Buah yang belum masak boleh dibuat rojak atau jeruk, ini termasuk dikeringkan, diproses menjadi jus, jam dan sebagainya. 
  • Kebiasaannya biji berbentuk ovat dan keadaan biji lazimnya penuh dan separuh penuh, selain terdapat juga biji yang kesep. 
  • Sehingga kini hanya empat klon saja yang disyorkan untuk penanaman secara komersial di Semenanjung Malaysia. Antara klon yang disyorkan adalah MA 162, MA 165, MA 204 dan MA 224. 
  • Tanaman mangga sesuai dalam keadaan kering agak panjang (antara 2 hingga 4 bulan) dan ketika suhu berada sekitar 24 hingga 30 darjah Celsius. 
  • Hujan diperlukan ketika berbunga dan pembentukan buah. 
  • Mangga boleh ditanam di pelbagai jenis tanah, terutama tanah daripada jenis liat berpasir dengan pH 5 hingga 7. 
  • Di Malaysia jenis tanah yang sesuai adalah daripada siri chuping, dampar, gajah mati, Kangar, Penambang, Rasam dan Telemong. 
  • Mangga juga boleh ditanam di tanah bekas lombong, tetapi persediaan dan penjagaan rapi perlu dititikberat. 
  • Mangga pada kebiasaannya ditanam secara pembiakan tampang, tut atau kaedah klip (cleft method) supaya pokok yang ditanam akan menyerupai pokok asal dan mengeluarkan hasil dengan cepat. 
  • Jarak tanaman yang biasa digunakan adalah sistem empat segi dari 7.5 meter X 7.7 (178/pokok/hektar) hingga 10 m X 10 m (100/pokok/hektar) bergantung kepada klon.
  • MA 224 biasanya ditanam rapat jika dibandingkan dengan MA 165, MA 162 dan MA 204. 
  • Cantasan dilakukan dengan kerap di semua peringkat pertumbuhannya. 
  • Di peringkat permulaan, cantasan membentuk w dilakukan supaya dapat mengawal ketinggian pokok ke tahap yang dikehendaki dan untuk mendapatkan dahan yang kuat dan pengeluaran yang baik. 
  • Pokok yang matang juga dicantas selalu supaya dapat mengurangkan pertumbuhan yang keterlaluan dan memastikan pembungaan yang maksimum. 
  • Membungkus buah dilakukan sebagai prosedur biasa dan boleh dilakukan menggunakan kertas surat khabar lama ketika buah sebesar ibu jari untuk mengurangkan penggunaan bahan kimia dan untuk mendapatkan kualiti buah yang baik. 
  • Program secara koktail penyemburan racun serangga, kulat dan foliar boleh dipraktikkan. 
  • Pengairan sangat penting pada musim kemarau pada tahun pertama pertumbuhan (juvenile phase) dan ketika pembesaran buah. 
  • Mangga mengambil masa 13 hingga 16 minggu untuk matang dari masa pembentukan buah bergantung pada klon. 
  • Panduan peringkat memungut hasil adalah pertamanya buah mencapai umur yang ditetapkan untuk beberapa klon dan isi berwarna kuning. 
  • Bahagian atas buah membengkak dan bulat dan leper dan hujungnya seakan-akan berisi dan buah yang sudah dipetik tenggelam dalam air (cara apungan). 
  • Mengutip hasil hendaklah dijalankan dengan cermat dan jika boleh gunakan galah yang berjaring untuk mengelak daripada mencederakan buah. 
  • Mangga yang dipetik boleh disimpan selama 4 hingga 9 minggu pada suhu 9 hingga 10 darjah Celsius, manakala buah yang masak boleh disimpan 4 hingga 7 hari dalam suhu 18 hingga 21 darjah celsius.
  • No comments:

    Post a Comment