Friday, August 16, 2013

ORKID TAHAN PANAS


Tertarik penulis melihat brosur tersusun kemas di atas meja yang mengandungi pelbagai gambar orkid hasil kajian Program Pembaikbakaan Pusat Penyelidikan Hortikultur, MARDI.
Usaha yang dimulakan pada 1979 itu banyak menghasilkan hibrid orkid baru yang diberi nama golongan kenamaan (VIP).
Antaranya Renantanda Datuk Dr Abdul Shukor, Rhyncholaeliocattleya Datin Seri Rosmah, Rhyncholaeliocattleya Toh Puan Norkiah, Dendrobium Datin Seri Jeanne, Dendrobium Abdullah Badawi, Mokara Puan Seri Noorainee, Aranda Doctor Siti Hasmah, Ascocenda Puan Sri Suslita dan Mokara Datin Seri Endon.

Terdapat juga hibrid MARDI menggunakan nama diraja seperti Dendrobium Tuanku Najihah, Dendrobium Tuanku Fauziah, Mokara Tuanku Siti Aishah dan Mokara Tengku Anis.
Foto
DR Rozlaily memantau projek dilaksanakannya.

Kumpulan penyelidik Pusat Penyelidikan Hortikultur turut mengabadikan nama MARDI menerusi hibrid Trichovanda MARDI yang menjadi antara produk terawal dibangunkan mereka pada 1991.

Ia memiliki ciri berbau wangi, selain digunakan sebagai induk untuk menghasilkan hibrid lain yang baru.

Kini, penyelidikan dan pembangunan (R&D) bagi pembiakbakaan orkid dilaksanakan di bawah Timbalan Pengarah Pembiakbakaan Pusat Penyelidikan Hortikultur MARDI, Dr Rozlaily Zainol sejak berkhidmat dengan institusi itu pada 1990.

Dr Rozlaily turut dibantu dua pegawai penyelidiknya, Farah Zaidat Mohd Nazri dan Wan Rozita Wan Engah untuk melaksanakan penyelidikan di makmal dan di ladang plot penyelidikan seluas tiga hektar.

Penyelidikan yang menjangkau usia 34 tahun itu turut menghasilkan lebih 30 hibrid baru untuk pengeluaran bunga keratan atau pokok berpasu.

Dua daripadanya iaitu Dendrobrium Tuanku Fauziah dan Dendrobrium Abdullah Badawi dalam proses pengkomersialan.

Dr Rozlaily yang mempunyai kemahiran dalam pembiakbakaan tanaman secara konvensional dan molekul menyatakan, penyelidikan terhadap orkid di MARDI mempunyai dua aktiviti utama iaitu Koleksi Janaplasma Orkid Spesies dan Program Pembaikbakaan Orkid.

“Janaplasma orkid spesies sebagai sumber genetik untuk Program Pembaikbakaan bagi menghasilkan hibrid orkid baru melalui proses kacukan atau penghibridan,” katanya.

Menurutnya, koleksi itu mempunyai orkid liar atau spesies unik untuk digunakan bagi membangunkan hibrid orkid lebih baik.

“Biasanya orkid liar ini bersaiz kecil, unik dan menarik, tetapi kelemahannya ialah bunga tidak tahan lama, malah ada yang mampu bertahan dua jam saja.

“Justeru, pembaikbakaan diperlukan bagi mengatasi kekurangan itu melalui proses penghibridan yang menjadi kajian utama dalam Program Pembaikbakaan ini,” katanya.

Beliau yang berkelulusan doktor falsafah (PhD) di University of Wales Aberystwyth, United Kingdom berkata, pada awalnya terdapat kira-kira 1,500 aksesi koleksi janaplasma spesies orkid yang membabitkan 100 genera.

“Namun, jumlah itu berkurangan dan kini hanya ada 340 spesies berbeza merangkumi 70 genera,” katanya.

Orkid yang terdapat di pusat berkenaan dikumpul daripada pelbagai lokasi berbeza termasuk kepulauan sekitar Semenanjung Malaysia, Sabah, Sarawak dan Borneo.

“Terdapat spesies jenis sama dijumpai di tempat yang berbeza.

“Pengenalpastian spesies biasanya akan dibuat apabila pokok terbabit menghasilkan bunga,” katanya.

Mengulas mengenai genera, katanya, ia adalah kumpulan orkid dan di bawahnya terdapat pelbagai spesies berlainan.

“Kami mengumpul koleksi untuk mendapatkan induk yang sesuai bagi program pembaikbakaan.

“Orkid itu perlu ditanam di tempat yang sesuai seperti habitat semula jadi orkid itu dijumpai.

“Selepas ditanam dan pokok tumbuh dan membesar dengan baik, barulah penilaian dilakukan termasuk dari aspek morfologi, kekerapan dan ketahanan bunga,” katanya.

Beliau berkata, pada masa kini permintaan terhadap orkid bagi tujuan landskap taman dan kediaman adalah tinggi.

“Jika dulu, pengeluaran hanya tertumpu kepada bunga keratan, kini orkid amat popular untuk landskap.

“Disebabkan itu, penghasilan hibrid 'orkid tahan-panas' amat perlu dan menjadi salah satu objektif utama dalam Projek Mega Pembaikbakaan Orkid di MARDI,” katanya.

Secara global, terdapat antara 25,000 hingga 35,000 spesies orkid berlainan di seluruh dunia dengan 2,000 hingga 3,000 spesies berasal di negara ini.

Kebanyakan spesies orkid terbabit dijumpai di kawasan tropika dan Asia Tenggara seperti Thailand, Vietnam dan Filipina.

“Sejak dari awal penyelidikan, kami memang banyak menggunakan orkid dari negara jiran kerana sebahagian daripadanya sesuai ditanam di negara ini.

“Negara ini juga sesuai untuk kebanyakan orkid terutama jenis tropika seperti dendrobium,” katanya.

Menurutnya, orkid juga boleh disamakan dengan 'fesyen' dan penyelidikan berterusan terhadap pembangunan orkid baru amat perlu.

“Orkid memerlukan hibrid baru sepanjang masa, malah kegilaan terhadap warnanya bertukar-tukar.

“Pada awal 70-an dan 80-an, banyak orkid 'ungu' dikeluarkan ketika itu dan amat kurang yang berwarna kuning atau putih.

“Apabila memasuki era 90-an, kami sasarkan untuk mengeluarkan orkid kuning dan sekitar tahun 2000 banyak orkid warna kuning di pasaran,” katanya.

Dari aspek industri, prospek perniagaan orkid amat baik, malah tanaman itu menyumbang 36% nilai pengeluaran dalam industri florikultur negara.

Orkid secara umum terbahagi kepada dua jenis iaitu orkid simpodium iaitu cara pertumbuhan pokoknya berakhir dengan pengeluaran bunga dan boleh ditanam pada dahan atau batang pokok.

Di antara genus orkid jenis simpodium ialah oncidium, cattleya dan dendrobium.

Kumpulan orkid kedua pula adalah monopodium iaitu cara pertumbuhan pokoknya sehala di mana ia tidak berakhir dengan pengeluaran bunga.

Batangnya kecil dan diliputi upih daun, tidak bercabang dan hanya akan mengeluarkan anak atau tunas baru apabila batangnya dipotong.

Genus orkid kumpulan monopodium ialah vanda, arachnis, renanthera, aranda dan mokara.

Melalui proses kacukan terpilih buah orkid yang berbentuk seperti 'kantung' dihasilkan. Buah berkenaan mengandungi beribu-ribu benih halus yang perlu disemai dalam keadaan terkawal melalui kaedah kultur tisu di dalam makmal.

"Biji benih orkid disemai dalam medium agar-agar yang sesuai yang dibekalkan dengan bahan nutrien," katanya.

Menurutnya, penilaian dilakukan terhadap orkid pula bergantung kepada objektif kajian sama ada ia untuk tujuan penghasilan hibrid untuk pengeluaran bunga keratan, pokok berpasu atau pokok landskap.

Pokok yang terpilih seterusnya akan dibiakkan melalui teknikkan kultur tisu untuk meningkat jumlahnya bagi tujuan komersial.

No comments:

Post a Comment