Tuesday, August 27, 2013

KEGUNAAN POKOK NEEM


Pokok Semambu atau Margosa adalah sebatang pokok hijau berdaun lebat terbahagi kepada helaian-helaian daun dimana setiap daun menyamai daun yang matang. Ia mempunyai bunga putih kecil di hujung ranting dan buah berukuran 1.2 to 1.8 cm panjang berwarna hijau atau kuning dan setiap satunya berbiji. Pokok ini boleh membesar sehingga 10 ke 10.5 meter tinggi dengan lilitan berukuran lebih kurang 2 hingga 3 meters. Batangnya adalah bertonik pahit dan berangsangan. Kulit akar mempunyai ciri-ciri yang sama dengan kulit batang.

Bijinya mempunyai minyak kegunaan yang agak banyak dikenali sebagai Minyak Margosa atau Neem. Elemen yang pahit yang diasingkan dari minyaknya dinamakan 'nimbin', 'nimbinin' dan 'ninbidin'. Elemen aktif utama yang diasingkan iaitu 'nimbidin' mengandungi sulfur. Bunganya menghasilkan glukosid, nimbosterin dan minyak kegunaan yang berbau sangat menusuk hidung, nimbosterol nimbecetin dan asid fatty. Bunganya juga mengandungi bahan  yang pahit dan minyak pahit perengsa. Buahnyanya juga mengandungi bahan yang pahit, baka yanin dan batan utama menghasilkan nimbin, nimbinin, nimbidin dan minyak kegunaan.

Nama Botani: Azadirachta indica
Nama India: Neem

Faedah Kesihatan Margosa.

Dibawah adalah sebahagian daripada ciri-ciri pengubatan Margosa:

* Pokok Margosa dianggap sebagai pembersih udara dan mencegah dari penyakit demam Malaria dan kolera. Infusi atau air rebusan daun segarnya adalah merupakan tonik sayuran pahit dan alternatif terutama bagi mengubati demam malaria yang kronik disebabkan tindak balas nya keatas hati. Ianya hendaklah diambil dengan kadar 15 ke 60 grams.

* Daun Margosa digunakan atau disapu dibahagian luaran sangat berkesan kepada penyakit kulit terutamanya bisul, ulser kronik, letusan cacar (smallpox), kudis sifilis, bengkak kelenjar dan luka. Ianya boleh digunakan secara tuam, rebusan atau sapuan.

* Menggunakan 3 grams kulit kayu bahagian dalam Margosa dengan 6 grams gula kelapa atau kabung setiap pagi sangat berkesan untuk mengubati penyakit buasir. Untuk mengatasi buasir berdarah, 3 atau 4 biji buah Margosa boleh dicampur dengan air dan diminum

* Salap (oinmen) yang disediakan dari daun Margosa sangat berguna untuk mengubati ulser dan luka. Salap ini disediakan dengan menggoreng 50 grams daun Margosa bersama dengan 50 grams minyak sapi dan melenyek campuran tersebut dengan baik sehingga salap diperolehi dengan serata. Pes yang disediakan dari kulit kayu nya dengan menggosoknya didalam air juga boleh digunakan untuk menggubati luka.

* Air dari pokok Margosa telah didapati berguna untuk mengubati penyakit kusta  apabila diambil dengan kadar 60 gram setiap hari. Sekaligus badan pesakit di urut dengan air dari pokok ini. Cara ini diteruskan untuk selama 40 hari. Jika air dari pokok Margosa ini tidak boleh didapati, 12 gram daunnya dan 3 decigram lada hitam ditumbuk bersama dengan air dan dimakan.

* Membasuh rambut dengan air rebusan daun Margosa dapat menghalang rambut dari gugur atau hilang. Ianya bukan sahaja dapat mengelakkan rambut dari gugur malah ianya membantu penumbuhan rambut. Penggunaan minyak neem/margosa juga dapat menghapuskan serangga/kutu dikepala.

* Neem juga berguna pada penyakit mata. Menitiskan jus daun neem/margosa ke mata setiap malam sangat berkesan untuk mengubati penyakit buta waktu malam.
Daun nya hendaklah ditumbuk sehinggal halus dan dicampurkan dengan air. Jus tersebut dikeluarkan dengan memerah nya melalui kain yang bersih and dititiskan kedalam mata dengan menggunakan rod penitis mata. 

* Jus yang dikeluarkan dengan menggosok beberapa helai daunnya dengan sedikit air dan diperah dengan kain yang bersih sangat berguna untuk mengubati sakit pada mata akibat konjunktivitis. Ianya disuamkan dan dititiskan beberapa titis kedalam telinga bertentangan dengan mata yang sakit untuk melegakan kesakitan. Mata akan menjadi baik setelah diulangi beberapa kali.

* Membersih gigi selalu dengan ranting neem/margosa dapat mengelakkan dari penyakit gusi. Ia mengukuhkan gigi yang longgar, melegakan sakit gigi, menghilangkan bau busuk dan melindungi mulut dari pelbagai jangkitan.

* Margosa sangat berguna semasa bersalin. Penggunaan jus daun neem/margosa kepada wanita yang hendak bersalin sebelum kelahiran dapat mengwujudkan kontraksi normal pada rahim dan dapat menggelakkan kemungkinan keradangan. Ia juga membetulkan pergerakkan perut dan mengawal demam dan dengan itu membantu bersalin secara normal. Menggunakan air suam rebusan daun margosa 
untuk membasuh faraj dapat menyembuhkan luka akibat dari bersalin dan menggelakkan jangkitan dalam lorong faraj.

* Margosa juga adalah pemusnah serangga yang kuat untuk membunuh nematod tanah dan parasit tumbuh-tumbuhan yang lain.

* Fomentasi wap hasil dari rebusan daun Margosa dapat memberikan kelegaan bagi kes-kes sakit telinga. Beberapa helaian daun margosa hendaklah direbus dekatkan teliga kepada wap yang keluar dari rebusan tersebut. Jus daun margosa dicampur dengan sama banyak kuantiti madu lebah amat berkesan untuk mengubati bisul didalam telinga. Jus tersebut disuamkan dahulu dan kemudian dititiskan beberapa titisan kedalam telinga. Diulangi beberapa hari akan melegakan sakit akibat bisul tersebut.

Bagi kes dimana serangga memasukki telinga, jus daun margosa dengan sedikit garam biasa disuamkan dan dititiskan kedalam telinga dapat membunuh serangga tersebut. Dua titisan suamkuku minyak neem/margosa kedalam telinga dua kali sehari boleh memulihkan pekak.

No comments:

Post a Comment