Sunday, April 18, 2010

BIRI-BIRI DORPER & DAMARA

Bebiri Dorper

Asal

Baka ini berasal dari Afrika selatan. Ianya adalah hasil kacukan antara bebiri baka Dorset Horn dengan baka Blackhead Persian.

Ciri - Ciri
  • Bebiri yang mempunyai ‘hair' dan bukannya ‘wool'
  • Daya keibuan yang sangat baik
  • Tahan lasak – mampu hidup di kawasan sejuk serta bersalji
  • Daya tahan penyakit yang agak tinggi
  • Menghasilkan antara kulit (sheepskin) yang terbaik di dunia
Berat Dewasa

Jantan : 45-60kg (100-130lb)
Betina : 40-50kg (90-110lb)

Umur Matang

Jantan : 5 bulan
Betina : 11-15 bulan

Jantan Betina Nisbah

1 Jantan : 20 – 30 betina

Tempoh Bunting

149 hari – 155 hari



Bebiri Damara
Asal

Baka ini berasal dari Asia Timur serta Mesir.

Ciri - Ciri
  • Bebiri yang mempunyai ‘hair’ dan bukannya ‘wool’
  • Mempunyai ekor yang gemuk
  • Daya keibuan yang sangat baik
  • Tahan lasak – boleh hidup di kawasan panas dan juga mampu hidup dengan jumlah air yang terhad sehingga 3 hari
  • Daya tahan penyakit yang agak tinggi
Berat Dewasa

Jantan : 68 – 45-60kg (100-130lb)
Betina : 46 – 40-50kg (90-110lb)

Umur Matang

Jantan : 8 bulan
Betina : 11-15 bulan

Jantan Betina Nisbah

1 Jantan : 20 – 30 betina

Tempoh Bunting

149 hari – 155 hari

3 comments:

  1. tumpang tanya, kat mana nak cari info pasal biri2 damara, saya ada juga pelihara, tp baru2 nie ada kematian mengejut melibatkan beberapa ekor. Jesteru, saya amat berharap pihak tuan dapat memberikan sedikit perkongsiaqn mengenai ternakan ini

    ReplyDelete
  2. Info details pasal breed ni tak byk kat Malaysia, aussie mungkin byk sebab dah mula cross dgn Dorper (dipanggil damper). Damara ni lasak... liar (kalau yg bawak masuk sini dari luar) tapi pandai jaga anak dan tak ada masalah nak adapt dgn iklim Malaysia. Lambat skit bunting banding dgn Malin/biri kampung. Besar mmg besar. Biasa nak cantik atau kurangkang liar dia, crosskan dgn local longtail/malin cross. Kalau mati tiba2, susah nak ckp sbb so far takde yg kiok. Takde tanda2 lain ke sebagai hint?

    ReplyDelete
  3. Assalamu'alaikum Wrmbth,
    Apa Khabar kepada para pelanggan semua.
    Kerja hakiki untuk menternak kambing memang jadi tanggungjawab utama tetapi zaman teknologi maklumat memerlukan lebih dari itu untuk maju dan terus berdaya saing dalam persaingan perniagaan dinihari.

    KAMBING DAN BIRI-BIRI UNTUK QURBAN & AQIQAH, KENDURI-KENDARA, PICNIC-BBQ, JAMUAN TAHLIL DAN LAIN-LAIN


    Harga kambing juga disertakan dibawah.

    Kambing Biri Biri Damara.
    Harga Kambing biri biri (baka Damara) adalah seperti berikut (30kg hingga 40kg) anggaran harga adalah daripada RM 700 ke atas. Terdapat sedikit perbezaan harga kerana berat yang sedikit berbeza. Kambing jenis ni mendapat sambutan hangat kerana saiznya yang besar dan sedap dibuat kambing golek. Dapatkan sementara stok masih ada.

    Harga : dari RM 700 seekor (Berat dalam lingkungan 30 kg -40 kg)




    Kambing Boer

    Harga Kambing Boer adalah seperti berikut (30kg hingga 40kg) anggaran harga adalah daripada RM 800 ke atas. Terdapat sedikit perbezaan harga kerana berat yang sedikit berbeza. Kambing jenis ni mendapat sambutan hangat kerana saiznya yang besar dan sedap dibuat kambing golek. Dapatkan sementara stok masih ada.

    Harga : dari RM 800 seekor (Berat dalam lingkungan 30 kg -40 kg)




    Kambing Feral
    yang berwajah brutal dan berkelakuan ganas. Kambing import daripada Australia
    Harga Kambing Feral adalah seperti berikut (30kg hingga 40kg) anggaran harga adalah daripada RM 800 ke atas. Terdapat sedikit perbezaan harga kerana berat yang sedikit berbeza. Kambing jenis ni mendapat sambutan hangat kerana saiznya yang besar dan sedap dibuat kambing golek. Dapatkan sementara stok masih ada.

    Harga : dari RM 800 seekor (Berat dalam lingkungan 30 kg -40 kg)


    TERDAPAT JUGA KACUKAN BOER/FERAL

    Harga : dari RM 800 seekor (Berat dalam lingkungan 30 kg -40 kg)


    Harga termasuk upah sembelihan, melapah, permit
    pengangkutan di sekitar Kuala Lumpur, Gombak, Ampang,

    Batu Caves, Taman Melawati, Hulu Langat, Petaling Jaya,

    Damansara, Subang, Shah Alam, Kajang & Seri

    Kembangan. Lain-lain tempat – sila hubungi kami.

    Pihak kami juga menyediakan perkhidmatan untuk tujuan

    jualan runcit dan ternak (breed) biri-biri & kambing.

    Hubungi kami untuk maklumat lanjut.

    Hubungi Encik Amran

    0 1 2 -3 7 9 1 8 7 1

    atau email

    azusaresources@gmail.com atau amran007usa@gmail.com


    AZUSA RESOURCES,

    NO 14B, JALAN ZIRKON E7/E

    SECTION 7, 40000 SHAH ALAM

    FAX:603-55103677

    ReplyDelete