Thursday, July 25, 2013

SISTEM PAWAH BANTU RAKYAT MISKIN


PENGALAMAN membantu ayah membela lembu ketika berusia 15 tahun telah menyuntik semangat beliau untuk menceburkan diri dalam bidang perniagaan. Bertitik tolak daripada situ, Muhammad Fauzi Daud, 46, telah mencuba pelbagai perniagaan demi mencari kepuasan dalam bidang tersebut.

Antara yang sukses adalah perusahaan perabot di mana beliau akhirnya berjaya mempunyai kilang perabotnya sendiri.

Menjelang tahun 1997, beliau mencuba nasib dalam bidang penternakan pula apabila membeli 20 ekor kambing baka Jamnapari daripada Indonesia.

Selain baka itu, beliau turut menternak kambing daripada jenis Boer dan kambing kampung di samping ternakan lain seperti lembu serta rusa.

''Selepas lima tahun terlibat dalam aktiviti ini, saya merasakan adalah lebih baik saya memberi fokus kepada satu jenis ternakan sahaja.

''Ketika itu saya melihat baka Jamnapari mempunyai potensi untuk diperkembangkan kerana mempunyai susu dan daging selain mudah diternak,'' katanya ketika ditemui di ladang ternakan kambingnya di Kampung Tengah, Lenggeng, Negeri Sembilan baru-baru ini.

Justeru, bermula tahun 2005, beliau mula merangka strategi memperluas projek ternakannya dengan memperkenalkan konsep ladang kontrak.

Beliau yang sebelum itu telah menubuhkan syarikat United Falcon Sdn. Bhd. pada tahun 1995 memulakan operasi penternakan menerusi Projek Mini Perladangan Kontrak Kambing dan Bebiri.

Projek berkenaan menawarkan pakej bekalan baka, pembinaan kandang, kursus, pemantauan projek, mesin memproses makanan, khidmat susulan serta pembelian balik anak kambing yang berusia enam bulan dan ke atas.

Peringkat awal pelaksanaan projek itu telah mendapat sokongan daripada beberapa agensi kerajaan seperti Felda dan Tabung Ekonomi Kumpulan Usaha Niaga (TEKUN) Nasional.
Pada tahun 2005 pula, syarikat berkenaan telah dijenamakan semula sebagai Falcon Livestock Sdn. Bhd. dengan operasi penternakan telah diusahakan di ladang seluas 20 ekar yang terletak di Lenggeng, Negeri Sembilan.

Beliau yang juga Pengarah Urusan syarikat itu memberitahu, pihaknya turut menerima penyertaan daripada Kementerian Pertanian di bawah penyeliaan Jabatan Veterinar.

Jabatan berkenaan akan bertindak sebagai mentor kepada pelaksanaan Projek Mini Perladangan kontrak Sistem Pawah di kawasan bandar, pinggir bandar serta luar bandar.

Menarik mengenai konsep ladang kontrak pawah, ia menyasarkan penyertaan dari golongan miskin, miskin tegar dan juga berpendapatan rendah.

''Menerusi sistem ini, Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV) akan membeli sebanyak 27 ekor kambing daripada syarikat kami untuk diberi kepada penternak.

''Penternak pula hanya perlu membayar sebahagian sahaja daripada kos ternakan iaitu RM25,000 menerusi pembiayaan Tekun Nasional (Tekun) di bawah skim pinjaman kredit mikro.

''Dalam masa kontrak selama lima tahun, penternak perlu mengembalikan semula 27 ekor kambing kepada pihak Jabatan Perkhidmatan Veterinar sebagai pusingan untuk diberikan kepada penternak lain pula,'' jelasnya.

Cara itu akan memudahkan penternak kerana mereka tidak akan terbeban dengan hutang pinjaman sehingga seratus peratus.

Mereka turut mendapat jaminan kejayaan aktiviti ternakan dan pasti tidak akan berhadapan dengan masalah teknikal serta pasaran kerana pihak syarikat telah menyediakan modul penternakan lengkap.

Konsep pawah itu juga tidak memerlukan kawasan ternakan yang luas untuk meminimumkan penggunaan tanah dengan konsep satu ekar bersamaan 100 ekor kambing.

Dari segi makanan ternakan pula, syarikat itu memperkenalkan konsep pemakanan kos rendah yang tidak menggunakan palet menerusi bantuan penyelidikan Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI).

Namun, untuk peringkat tiga bulan pertama, para penternak akan dibekalkan dengan makanan berkhasiat tinggi serta ubat-ubatan untuk mengelakkan haiwan ternakan mengalami tekanan atau stres.

''Penternak akan diajar cara mengadun makanan daripada daun, rumput yang ditanam dan rumput liar bagi memastikan ia cukup nutrien dan sesuai untuk pembiakan kambing.

''Rumput dan daun ini akan diadun dengan jerami padi serta bahan buangan industri lain yang bersesuaian.

''Kita juga ada menjalankan aktiviti penanaman rumput dari jenis Napier, Malberi dan Gliricidia. Kesemua jenis ini mempunyai kandungan protein sehingga 15 peratus,'' katanya.

Dari segi pembiakan, para penternak akan dibimbing untuk membiakkan baka secara natural menggunakan pejantan.

Faktor kesihatan turut diberi keutamaan di mana pemeriksaan akan dibuat enam bulan sekali bagi memastikan ladang dan haiwan ternakan bebas daripada sebarang wabak penyakit.

''Konsep penternakan kos rendah ini mengetengahkan sistem sekuriti bio untuk keselamatan haiwan ternakan.

Penyelidikan dan Pembangunan (R&D) berterusan juga dijalankan bersama Mardi serta JPV.

''Kita turut mengamalkan konsep bebas bahan buangan kerana najis-najis haiwan ini akan di kitar semula sebagai baja tanaman seperti rumput, pisang, jagung dan ubi selain dijual dalam bentuk sebagai baja organik.

''Untuk pembinaan kandang pula, ia akan menggunakan material terbuang dan masih berada dalam keadaan baik. Reka bentuk kandang juga akan berubah-ubah dan mengalami peningkatan dari semasa ke semasa,'' jelasnya.

Sebanyak empat jenis pakej perladangan kontrak disediakan untuk para penternak iaitu RM20,000, RM30,000, RM40,000 dan RM55,000.

Di samping itu, terdapat lagi tiga projek individu yang melibatkan kos RM100,000 di Selangor dan Negeri Sembilan untuk fungsi pengeluaran susu serta sebuah ladang di Pahang untuk pembiakbakaan.

Selepas menjalankan penternakan selama setahun, penternakan diberi jaminan memperolehi pendapatan tambahan antara RM300 hingga RM1,500 bergantung kepada pakej yang diambil.

Setakat ini sebanyak 38 projek di bawah Felda, 50 projek TEKUN , 40 projek JPV dan 30 projek individu dari seluruh negara telah dilaksanakan di bawah syarikat tersebut.

Ia tidak termasuk projek daripada kalangan Orang Asli di sekitar kawasan Kampung Tekir dan Labu di Negeri Sembilan.

Selain di Lenggeng, Falcon Livestock Sdn. Bhd. turut mempunyai cawangan ladang ternakan di Berjuntai Bestari, Selangor.

Untuk pasaran, syarikat itu mempunyai pusat jualan yang dikenali sebagai Halal Eksotik di Semenyih, Selangor untuk tujuan jualan daging, pembelian aqiqah dan juga korban

Dengan segala perkhidmatan yang disediakan, Fauzi berharap lebih banyak organisasi kerajaan dan swasta tampil bekerjasama dengan syarikatnya untuk membantu golongan susah keluar dari belenggu kemiskinan.

Menurutnya lagi, inisiatif itu juga secara tidak langsung dapat menambahkan populasi kambing di negara ini bagi memenuhi permintaan sebanyak 1.5 juta ekor setahun.

Mereka yang berminat untuk menyertai program ladang kontrak berkenaan boleh menghubungi Fauzi di talian 019-6509690 atau 03-55115233/5244

RED KALAHARI BREED


Origin of the breed

Kalahari Red Goat
Indigenous goats arrived in South Africa and Namibia with those migrating tribes which traditionally kept goats. Early records describe lop-eared goats in the Western, Eastern and Northern Cape Provinces and in areas of Namibia. Some farmers in the Northern Cape Province and the namibian part of the Kalahari desert preferred red lop-eared goats and began selecting for a specific type – slightly smaller than the red and white improved Boer goat. 
The past 20 years has seen a concerted effort to establish and characterize this red goat – largely as a result of increased interest in hardy minimum care goats. When the Kalahri red goat was recognised as a landrace breed in 1998, a breeders’ organization was established.

General description

A medium to large framed lop-eared meat goat. The Kalahari red has a restful temperament and a smooth short hair coat that is very well pigmented. As a hardy well-adapted breed with good foraging abilities, this goat is a typical minimum-care maximum-profit breed.
   

Qualities:

  • Excellent mothering ability – they bond well and protect their young at all costs.
  • Ewes kid in the veld – less labour needed.
  • High fertility and excellent conception rate.
  • Multiple births – twins and triplets.
  • Good milk production – sufficient for twins and triplets.
  • Good growth and good weaning weights.
  • Export quality carcass – good conformation and tender tasty meat.
  • 100% pigmented – no albinism
  • The red colour acts as a useful camouflage against predators.
  • Tolerant of internal and external parasites
  • Tolerant of temperature extremes
  • Highly efficient foragers – can walk long distances and can be used to control bush and weeds.  

Normal production evironment

Arid to semi arid savannah  

Breed performance information

AveragesMaleFemale
Mature weight115kg75kg
Birth weight24.6kg20.5kg
Age at first breeding : 6 months

Wednesday, July 24, 2013

BAKA AYAM KAMPUNG TERBAIK


Baka ayam kampung terbaik

MARDI bercadang mengeluarkan 10,000 ekor ayam kampung seminggu bagi menampung permintaan.
Gallus gallus adalah nama saintifik bagi ayam hutan merah, Gallus varius untuk ayam hutan hijau, Gallus sonneratii untuk ayam hutan kelabu dan Gallus lafatetii untuk ayam hutan Ceylon atau Sri Lanka.
Namun bagi kebanyakan daripada kita semuanya ialah ayam kampung yang secara mudahnya baka ayam tempatan berwarna perang balung merah, badan tegap dan dibiar berkeliaran atau lepas bebas.
Ayam pedaging dan penelur yang diternak secara komersial serta besar-besaran kini adalah berasal daripada spesies ayam hutan merah.
Berbanding ayam pedaging dan penelur komersial, ayam kampung tidak menjalani proses pembiakbakaan yang sistematik walaupun berasal dari ayam hutan merah.
Azlina Azma Ismail Affendee menunjukkan seekor ayam kampung hasil penyelidikannya di Stesen MARDI Muadzam Shah, Pahang.
Proses pembiakbakaan yang tidak terkawal serta sistematik telah menghasilkan ayam kampung pada hari ini yang mempunyai pelbagai ciri fizikal yang berbeza dari seekor ke seekor walaupun dalam kelompok reban yang sama.
Industri penternakan ayam sama ada untuk pedaging atau penelur telah pun mencapai tahap sara diri (SSL), tetapi bilangan ternakan ayam kampung masih lagi dalam jumlah yang kecil iaitu kurang dari lima peratus sahaja.
Bilangan yang terhad, berserta tempoh penternakan yang lama (12 minggu minimum), ditambah dengan prestasi pertumbuhan yang kurang memuaskan menyumbang kepada harganya agak mahal di pasaran.
Ayam kampung bukan sahaja diternak sebagai sumber pendapatan penternak, tetapi juga untuk sajian-sajian istimewa selain untuk memenuhi masa lapang atau hobi.
Permintaan yang tidak pernah putus terhadap daging ayam kampung menyebabkan bekalan berkurangan.
Ini mendorong orang ramai untuk melibatkan diri dalam penternakan ayam kampung secara komersial.
Namun masalah bekalan anak ayam kampung berumur sehari menjadi penghalang kepada usaha-usaha penternak itu.
Menyedari permasalahan tersebut, Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) telah mengambil inisiatif menjalankan penyelidikan pembiakbakaan dan pembaikbakaan ayam kampung.
Usaha menambakbaik baka ayam kampung telah dimulakan seawal tahun 2000 di Ibupejabat MARDI, Serdang, Selangor.
Ayam kampung jantan telah dikahwinkan dengan ayam Sasso betina yang dibawa masuk dari Perancis untuk menghasilkan ayam kampung terpilih MARDI.
Kemudahan inkubator untuk penetasan telur yang terdapat di Pusat Penyelidikan Ternakan Strategik MARDI Muadzam Shah.
Ayam kampung terpilih itu mempunyai ciri-ciri seperti ayam kampung.
Tetapi dengan prestasi pertumbuhan mirip kepada ayam pedaging menyebabkan ia kurang diterima ramai sebagai ayam kampung.
Projek pembiakbakaan dan pembaikbakaan ayam kampung telah diteruskan pada 2008 di bawah geran penyelidikan Sciencefund Kementerian Sains Teknologi dan Inovasi (MOSTI) berjumlah RM200,000.
Itu untuk menghasilkan ayam kampung yang seragam daripada segi saiz badan, bulu, rupa dan pertumbuhan serta peneluran yang lebih baik berbanding ayam kampung asli.
Pegawai Penyelidik MARDI di Stesen MARDI Muadzam Shah, Pahang, Azlina Azma Ismail Affendee berkata, untuk tujuan tersebut, pasukan beliau telah mendapatkan kumpulan ayam kampung daripada beberapa kawasan iaitu di utara, selatan dan tengah tanah Semenanjung Malaysia.
Berat ayam kampung MARDI yang diternak secara teratur dengan pemberian makanan komersial yang seimbang mampu mencapai 1.5 kilogram (kg) bagi jantan dan 1.3 kg bagi ayam betina pada umur 12 minggu dan telurnya menetas selepas 21 hari.

WAIZ KASHIFI PETANI MODEN


Formula Waiz bertani moden

Waiz Kashifi (dua dari kiri) memberi penerangan kepada pengusaha pertanian yang datang untuk menjalani latihan
di syarikat beliau.


SEDARKAH anda sembilan persepuluh cabang rezeki adalah datangnya daripada bidang perniagaan.
Ia termasuk juga bidang pertanian yang sememangnya amat terkenal dengan masyarakat negara ini terutamanya yang berada di luar bandar.
Namun, tidak ramai di antara kita yang berminat untuk menceburinya kerana berpendapat bidang tersebut memerlukan modal yang tinggi di samping ilmu pengetahuan yang mencukupi dan serba lengkap.
Jika di kawasan luar bandar, rata-rata penduduknya memiliki tanah yang luas di samping sinaran matahari yang terik sepanjang tahun.
Justeru, tiada masalah bagi mereka untuk menanam apa jua jenis tanaman untuk dijual di pasaran.
Tetapi bagaimana pula bagi mereka yang berada di tengah-tengah kota metropolitan di mana keluasan tanah pertanian amat terhad.
Malah boleh dikatakan, di kawasan bandar mustahil untuk mendapatkan tanah pertanian yang sesuai.
Itu belum lagi di tambah dengan masalah pencemaran akibat bahan buangan industri serta sampah sarap, namun segala permasalahan pasti ada penyelesaiannya.
Sehubungan itu seorang usahawan pertanian tempatan Waiz Kashifi, berusaha mengoptimumkan keperluan projek pertanian bagi mengurangkan pembaziran.
Menurut pemilik Waiz-K Bio-Organics (M) Sdn. Bhd. itu, sistem perladangan konvensional telah lama wujud, akan tetapi kaedah tersebut dilihat agak tidak cekap dan banyak membazirkan sumber-sumber keperluan dan tenaga kerja.
Menurutnya, apa yang lebih mendukacitakan situasi tersebut banyak mengecewakan petani kerana usaha mereka gagal dan akhirnya kehilangan banyak sumber kewangan.
"Persoalannya mengapa ia (situasi kerugian) berlaku?
"Apakah yang tidak kena dengan sistem pertanian yang diamalkan oleh petani kita sejak dulu?
"Justeru, saya tampil disini bagi menjelaskan antara sistem pertanian yang patut diolah semula bagi menjana pendapatan yang lebih lumayan," katanya ketika ditemui di Pusat Latihan Pertanian Agro-Bio WaizK di Shah Alam baru-baru ini.
Menurut Waiz, beliau bukan seorang petani yang berjaya atau yang telah lama menempah nama dalam bidang tersebut.
Namun setelah melihat peluang yang tersedia di hadapan mata maka beliau kini beralih arah.
''Saya dahulu bekerja dalam sektor automobil, malah pertanian tiada langsung dalam kamus kerjaya saya dahulu.
"Ketika mengikuti pelbagai kursus automobil di luar negara saya berkesempatan melihat perkembangan pertanian yang diamalkan oleh rakyat negara luar.
''Lama-kelamaan saya jadi tertarik dan akhirnya mengambil keputusan untuk beralih angin ke bidang pertanian,'' jelasnya.
Bukanlah merupakan sesuatu yang mudah untuk mencuba sesuatu pekara yang baru, apatah lagi ia langsung tiada kena mengena dengan kerjaya beliau sebelum itu.
Namun atas usaha yang bersungguh-sungguh akhirnya beliau berjaya menemui formula berkesan yang dapat diguna pakai dalam sektor pertanian moden.
Jelas Waiz, teknologi yang digunakan di pusat penyelidikan dan pembangunan beliau adalah merupakan keperluan asas paling utama untuk meningkatkan kualiti dan kadar tumbesaran tanaman pertanian.
Malah, katanya, melalui pengurusan dan amalan pertanian yang terbaik, kepelbagaian biologi yang selamat, amalan pertanian yang bijak dan 'kaizen' yang disebut dalam bahasa Jepun akan dapat membentuk suatu kitaran sistem ekologi (sistem-Eco) yang sempurna untuk menghasilkan produk berkualiti tinggi.
Bagi Waiz, syarikatnya lebih menumpukan perhatian terhadap sektor pertanian berasaskan teknologi fertigasi atau pengairan baja, hidroponik dan kompos bio-organik.
Namun, buat masa kini, teknik yang diberi tumpuan ialah teknologi fertigasi.
Tambah Waiz, teknik fertigasi atau pengairan baja telah diketahui secara meluas di negara ini malah ia semakin popular.
Pasti terdapat sebab untuknya berikutan semakin ramai petani atau pengusaha telah bertukar menggunakan kaedah tersebut.
Justeru apakah fungsi sebenar Waiz-K Bio-Organics (M) Sdn. Bhd. di sebalik teknik tersebut?
Di sini Waiz menjelaskan rahsia serta kelebihan sebenar teknik fertigasi yang rata-rata tidak diketahui ramai.
Menurut beliau, perkataan fertigasi berasal daripada perkataan fertilization dan irrigation.
Dalam fertigasi, proses pembajaan dan pengairan digunakan serentak kepada tanaman pertanian.
Fertigasi juga tergolong dalam teknik hidroponik iaitu pengeluaran tanaman tanpa menggunakan tanah.
Secara umumnya, hanya beberapa jenis tanaman sahaja yang sesuai ditanam menggunakan kaedah fertigasi, antaranya cili, tomato, timun, terung, strawberi dan rock melon.
Dengan menggunakan kaedah fertigasi, pengusaha boleh mengelakkan tanaman mereka daripada dijangkiti penyakit akar dan serangan bakteria kebanyakannya dibawa oleh tanah.
Selain itu, tanaman tersebut dapat ditanam di mana sahaja asalkan cukup cahaya untuk tujuan fotosintesis dan mempunyai tempat untuk meletak poli beg yang mengandungi media bagi menggantikan tanah.
Manakala kaedah titisan yang digunakan dalam sistem fertigasi berupaya untuk membekalkan air dan larutan baja kepada tanaman dengan berkesan tanpa pembaziran.
Manakala air dan larutan baja diberikan secara berkala dan tetap pada setiap hari justeru larutan baja yang mengandungi segala nutrien untuk keperluan peringkat pokok diberikan terus ke akar pokok.
Teknologi sistem fertigasi ini paling berkesan jika dilakukan di bawah struktur pelindung hujan (SPH) untuk mengelakkan tanaman yang ditanam dari diserang oleh sebarang penyakit sama ada penyakit daun, pucuk dan buah yang disebabkan oleh percikan hujan yang bertoksik.
Selain melindungi tanaman daripada jangkitan penyakit, SPH juga dapat mengelakkan larutan baja yang diberikan kepada pokok menjadi terlalu cair akibat air hujan dan merencatkan pembesaran pokok seterusnya menjejas pengeluaran hasil.
Justeru, syarikat beliau kini ditubuhkan khusus bagi membantu petani dengan memberikan latihan serta pengembangan ilmu berkenaan pertanian terutamanya bagi mereka yang tinggal di kawasan bandar.
Bagi yang berminat untuk mengikuti latihan serta kursus yang bersesuaian, anda boleh menghubungi beliau di talian 03-51914604 atau layari laman web www.waizk.com untuk mendapatkan sebarang maklumat lanjut.

CILI PALING PEDAS DI DUNIA



Cili ini tak boleh dipegang tanpa sarung tangan kerana kesan panas kepedasan yang sangat dahsyat.Kalau nak masak pula mesti memakai topeng dan pakaian perlindungan yang sempurna.




Nama cili ini Trinidad Scorpion Butch T, telah diiktiraf oleh Guinness sebagai cili terpedas di dunia dengan ukuran 1.463.700 unit panas Scoville.

PYGMY GOAT


The Pygmy
The Pygmy Goat is hardy, alert and animated, good-natured and gregarious; a docile, responsive pet, a cooperative provider of milk, and an ecologically effective browser. The Pygmy goat is an asset in a wide variety of settings, and can adapt to virtually all climates.
Pygmy goats are precocious breeders, bearing one to four young every nine to twelve months after a five month gestation period. Does are usually bred for the first time at about twelve to eighteen months, although they may conceive as early as two months if care is not taken to separate them early from bucklings. Newborn kids will nurse almost immediately, begin eating grain and roughage within a week, and are weaned by three months of age.
Feeding and housing requirements for Pygmy goats are modest: a draft free 8' x 10' shed furnished with elevated sleeping and feeding places will accommodate four adult animals. An attached outside enclosure with at least 4' high fencing will provide the fresh air and exercise these active, fun-loving goats need. They are very sociable and are happier in a herd atmosphere or with another goat as a friend.  A basic diet of roughage in the form of legume and grass hay, bark, brush, and dry leaves [may need] to be supplemented.
The National Pygmy Goat Association


1
Know what you are signing up for. Pygmy goats can live for 8 to 12 years on average, and if you take care of them really well, they can sometimes live up to 15 years or more! They are definitely a long-term commitment, so make sure that you're ready to take on a Pygmy Goat before getting one.

Provide an adequate space for it to live in. Your goat will need a shelter to protect him or her from wild animals and bad weather. Barn stalls are a great idea, or you could build a small shelter for your goat. You will need a big backyard so that your goat has enough room to run around in. Your backyard should also have plenty of grass and small plants (ie. clover) for it to nibble on. Make sure that you have a fence surrounding your Pygmy's shelter to protect it.
  • Be sure to use the right type of fencing for them. The 48" cattle wire is a good choice of fencing, because it will last longer than most cheap ones, and will keep your goat in.
  • A buck
     A buck
    Male goats, or bucks, should be in a separate pen, unless you would like your female goats to produce babies.









Feed them the correct type and amount of food. Each pygmy goat should have 1/4 cup of grain fed 2 times daily. The grains should be off the ground (ie. in a trough) to keep the goats from spoiling the grains. Make sure to have grains like oats, corn, sweet feed, goat ration, and a salt lick available for your goats. Doing so will ensure that your Pygmy goat gets plenty of vitamins and minerals, to improve its health and lifespan.
  • Alfalfa.
     Alfalfa.
    Feed them Alfalfa. Alfalfa, or grass hay, has an amazing excellence in vitamins! Place the hay in a hay trough.


  1. Be sure they are kept hydrated. Pygmy goats need fresh water available to them at all times. It should be in a bucket located off the ground, but not so high that it is hard to reach.
Maintain their health. Make sure your Pygmy goat has shots to protect it from diseases. Pygmy goats should have vaccinations that cover Enterotoxemia, Tetanus, and worms to protect them. These vaccinations should be given annually.

Provide regular hoof care. Pygmy goats need their hoofs trimmed every 2 months, or as needed.

Give them places to play. Pygmy goats love to play, so get them high objects that they can climb on. Good examples are large rocks and boulders, large tree stumps, trees, benches, and/or picnic tables. Pygmy goats cannot be bored!

Provide your goat with a partner. Pygmy goats like to be with other goats, so it's best to have a minimum of two goats of the same gender, as they love to be together.

NIGERIAN DWARF GOAT BREED


Nigerian Dwarf Goat

Nigerian Dwarf Goat KidsTwo miniature goat breeds are found in the United States, the Nigerian Dwarf and the Pygmy. These breeds share a common genetic origin in the variable population of small African goats imported to the United States between the 1930s and 1950s. Used originally as exhibition animals in zoos, the goats later became popular as companion animals.

The Pygmy goat breed was recognized by the American Goat Society in 1976. During the last two decades, it has been standardized through selection for small size and stocky conformation. The breed includes a limited color range, primarily agouti, though other solid colors along with the belted color pattern are also accepted.

The Nigerian Dwarf breed originated from the same genetic foundation as the Pygmy, but these goats have been selected to resemble miniature dairy goats with more slender bodies. All colors and patterns, including bi- and tri-color combinations, are accepted. Horns may or may not be present. Nigerian Dwarf goats vary in size, with bucks’ height up to 23 1/2" at the withers and does’ height up to 22 1/4". The ideal size of the breed, however, remains a point of debate within the breeder community, and there are now several breed organizations reflecting differing philosophies.

The Nigerian Dwarf was originally selected as a companion and show animal, with emphasis on the breed’s graceful appearance and gentle disposition. The production qualities of the breed, however, have also attracted attention. Nigerian Dwarf does produce one to two quarts of milk per day. The milk is high in butterfat and makes excellent cheese and butter. Does generally breed year-round and produce twins. They can be milked for up to ten months, but can also be allowed to dry up on their own if milking is no longer desired. These production qualities make Nigerian Dwarf goats good candidates for small scale milk production where a year-round supply of a moderate amount of milk is the goal.

The versatility of the Nigerian Dwarf, as well as its hardiness and gentle disposition, have given it great appeal, and the breed’s population has increased significantly in recent years, registering nearly 7000 purebred animals in 2002. The breeder community faces a challenge, however, in determining the parameters of the breed. Selection for production qualities may tend to increase the size of the goats, while selection as a companion animal may emphasize small size. Breed conservation will be best served by building consensus around a vision for the breed that includes its unique combination of characteristics.

BAKA NIGERIAN DWARF


Nigerian Dwarf

     Black and White dalmation patterned doe

    Breed Facts

    The Nigerian Dwarf is a miniature goat of West African Origin. It's conformation is similar to that of the larger dairy goat breeds. The parts of the body are in balanced proportion. The nose is straight. The ears are upright. The coat is soft with short to medium hair. Any color or combination of colors is acceptable, though silver agouti (roan) is considered a moderate fault.Height of the Nigerian Dwarf Goat
    Ideal 
    Maximum
    Does 
    17" to 19" 
    22.6" 
    Bucks 
    19" to 20" 
    23.6"
    Ideal weight is suggested to be about 75 pounds based on HES evaluation information.
    Animals are disqualified from the show ring for being over-sized for the breed standard, curly coat,roman nose, and pendulous ears or evidence of myatonia. (This is associated with fainting goats.)
     Gold and White doe
    The most commonly asked question about Dwarf goats is: What is the difference between these and Pygmy goats? Although they have similar origins, they are separate and distinct breeds. Pygmies are bred to be "cobby" and heavy boned. (The best pygmies look like beer kegs with legs.) Dwarves are bred to have the length of body and structure, in proportion, of a dairy goat.
    Dwarf goats come in many colors. Main color families are black, chocolate and gold. Random white markings are common, as are spots and other color combinations such as red, white, gold and black.
    Color is one of the BIG factors that makes breeding Dwarves so popular. You never can be sure what color the babies will be until they are born; even then you can't be sure because many times their color will change.
     Black and White dalmation patterned doe
    Dwarf goats are gentle and loveable. Even breeding bucks are handled easily. They make wonderful pets and great animal projects for young children in 4-H.
    Breeders of other types of goats find that their Dwarves blend in with the rest of their herd well and do not need special quarters, just adequate fencing to contain them because of their small size.
    Dwarf goats breed year round. Many breeders breed their does three times in two years, giving the doe a 6 month plus break. This is of course a personal choice for each breeder.
    New born kids average about 2 lbs. at birth but grow quickly. They reach sexual maturity at a young age so be sure and separate the bucks and does. Those little guys have been know to breed and be fertile as young as 7 weeks of age.
    Does can be bred at 7 to 8 months of age if they have reached good size. Some breeders prefer to wait until they are at lest 1 year or older.
    Dwarf does can have several kids at a time, 3 and 4 being common and sometime even 5. Dwarfs are generally good mothers and able to take care of their babies should you leave them to do the raising of the kids. They can also provide a surprising amount of milk for their size. They can give three to four pounds per day of 6 to 10% butterfat.
     Black and White doe
    Bucks are able to be used for service as young as 3 months of age and easily by the time they are 7 or 8 months old. Dwarf bucks are vigorous breeders but are gentle enough to be used for hand breeding or pasture breeding. Both methods are used successfully.
    Dwarf goats are registerable in 3 registries. American Goat Society (AGS), International Dairy Goat Registry (IDGR), and Canadian Goat Society (CGS). Dwarf shows are growing in popularity and becoming more and more available. Most are sanctioned by AGS.
    While the Nigerian Dwarf's numbers are still very small (only 3500 animals are registered in the USA with AGS) they have a very bright and profitable future ahead.
     Chocolate and White doe
     Black, White and Chocolate doe