Monday, May 31, 2010

MORINGA- LEMUNGAI

Moringa Oleifera is an amazing tree originating in India, but is grown in many places around the world. The Moringa tree is very generous plant, almost all its parts can be used as food or medicine. The roots are used to produce extract good for many medicinal uses. Among these uses is fighting 6 types of cancer. The leaves has high amounts of anti-inflammatory components and contains anti-toxin and anti-oxidant materials. In addition, the leaves are extremely rich with Vitamins, Minerals and Amino-Acids so crucial for our body. This makes Moringa leaves an ideal safe & natural treatment with wide medicinal uses such as cleansing the body from toxins, strengthening the immune system, support to lactating mothers, Gout and Arthritis supporting treatment and much more. Obviously Moringa leaves are perfect as natural nutrition supplement carrying most Vitamins, Minerals and Energy our body craves to.

The World Health Organization (WHO), The European Union (EU), UNICEF and many more organizations and NGOs, chose to plant and support planting of Moringa Oleifera in places such as Africa in order to fight malnutrition. No wonder people around the world also refer to the Moringa as The Miracle Tree.








Sunday, May 23, 2010

PISANG UDANG

Pisang Raja Udang

Posted by: admin In: @Buah Nadir

pisang-udang-merah

Maaflah sebab dah beberapa hari tak menghantar artikel baru di Blog ini. Semalam saya baru sahaja pulang dari luar negeri. Tidaklah jauh. Negeri Perak Darul Ridzuan je.. Kali ini saya telah dapat mengenali lagi beberapa lagi jenis / spesis pisang yang jarang-jarang sekali dapat dilihat apatah lagi kalau nak beli di kedai. Antara yang menarik untuk saya paparkan di sini ialah Pisang Raja Udang.

pisang-udang-merah2

Pisang ini pada kebiasaanya akan berwarna merah hati apabila sudah hampir masak. Sempat juga saya ambil gambar pokok pisang ini sekali bersama buahnya. Kalau anda rujuk/ buat carian di google tentang pisang ini ada yang menyatakan Pisang ni mempunyai mitosnya yang tersendiri. Pisang ni dikatakan tidak boleh dimakan oleh orang keturunan Rawa kerana Putera Raja tersebut telah bersumpah bahawa seluruh keturunannya tidak boleh memakan buah atau menebang pokok pisang raja udang ini. Nak cerita memang panjang.. Anda boleh baca sendiri…

pisang-udang-merah3

Isi dalamnya berwarna putih apabila masak dan rasanya sedap seakan-akan pisang berangan. Saya sendiri pun belum sempat rasa lagi pisang ini kerana masih lagi menunggu buah ini masak. Mungkin anda di sana pernah merasai pisang jenis ini, bolehlah cerita pengalaman anda..

Sebenarnya di Malaysia ini masih lagi banyak jenis pisang yang tidak diketahui dan kurang dipromosikan. Kebanyakkan antara kita terutama generasi baru hanya mengenali pisang berangan, pisang abu, pisang awak, pisang tanduk, pisang emas dan pisang goreng sahaja. Mungkin di kampung anda, ada pelbagai lagi jenis pisang yang jarang orang lain tahu. Harap dapat dikongsikan di sini…

LANDAK RAYA

Ternak landak
Oleh Hazirah Che Sab
zeehan@bharian.com.my
2010/05/16


Landak yang diternak di Bahtera Ternak.
Tujuh rakan berkongsi minat buka ladang landak untuk tujuan komersial

MELIHAT kepada rupa yang menimbulkan kegelian orang ramai dan spesies yang termasuk dalam kategori haiwan eksotik serta diakui lambat memberikan pulangan lumayan berbanding menternak kambing dan lembu, sukar difahami mengapa landak menjadi pilihan untuk diternak.
Namun cabaran itulah disambut tujuh rakan yang berkongsi azam, tekad dan modal menubuhkan syarikat Bahtera Ternak Sdn Bhd bagi menternak haiwan berduri itu untuk tujuan komersial. Biarpun menyedari landak lambat memberikan pulangan kerana penjualannya perlu mematuhi syarat yang ditetapkan Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan), tetapi ia bukan halangan kepada pengerusi syarikat berkenaan, Rathuan Md Som, 47, dan enam rakannya untuk membabitkan diri secara serius dalam usaha itu.

Rathuan berkata, idea mempopularkan makanan eksotik itu muncul pada 2008. Selain landak, Jabatan Perhilitan turut menyenaraikan pelanduk dan kijang sebagai haiwan eksotik yang memerlukan permit untuk tujuan penternakan dan pemburuan untuk dijadikan makanan.

“Saya terfikir untuk mempopularkan makanan eksotik dan memilih landak untuk tujuan itu kerana tidak ramai orang berani mengambil risiko menternak landak. Jika tidak silap, termasuk saya cuma tiga penternak menjalankan usaha ini secara besar-besaran. Tambahan pula Jabatan Perhilitan sendiri memberi cadangan itu.

“Walaupun mudah dijaga dari segi makanan dan jarang diserang penyakit, landak tidak seperti kambing, sebagai contoh, yang mudah bunting dan melahirkan anak. Selepas dua tahun beroperasi, landak yang diternak baru lima kali melahirkan 12 anak menjadikan jumlah haiwan itu 72 ekor.
“Landak ialah hidupan liar yang lasak tetapi sensitif dari segi pembiakan. Ia perlukan pasangan yang serasi untuk tujuan pembiakan. Ia adalah masalah paling besar dalam usaha penternakan landak, selain habitat dan perwatakan,” katanya ketika ditemui di ladangnya baru-baru ini.

Rathuan berkata, landak hanya akan mengawan dengan pasangan yang dianggap serasi.

“Ia tidak mengawan sebarangan. Itu halangan paling besar untuk menternaknya. Jika tidak serasi, sehingga setahun diletak dalam kurungan sama, ia tidak akan bunting. Apabila ini berlaku, kami akan menukarkan pasangan. Ia berlaku kerana biasanya ibu dan bapa landak diperoleh dari tempat berlainan. Sebagai contoh, ibu diperoleh di Selangor, manakala bapa dari Kelantan.

“Ia mungkin daripada spesies sama tetapi kumpulan berlainan. Namun apabila ia serasi dan berjaya melahirkan anak, anak itu mudah mendapat mencari keserasian. Berbeza dengan landak liar di dalam hutan, ia senang mencari pasangan,” katanya.
Berikutan masalah pembiakan, Jabatan Perhilitan kini masih dalam peringkat kajian untuk melaksanakan proses permanian berhadas untuk haiwan itu.

Beliau berkata, penternakan landak memerlukan modal besar dan kesabaran tinggi kerana ia tidak seperti haiwan ternakan lain yang cepat memberikan hasil. Mereka berkongsi membeli tanah seluas 0.8 hektar di Kampung Kapal, Ulu Beranang, Negeri Sembilan untuk tujuan itu.

Malah ketujuh-tujuh rakan kongsi berkenaan mempunyai kerjaya tetap dan menjadikan penternakan landak ini sebagai usaha sampingan kerana minat.

“Ia bukan mudah kerana memerlukan modal tinggi. Perlu diingat, landak tidak seperti kambing atau lembu yang dapat memberikan pulangan segera dan lumayan. Ia mengambil masa lama untuk dijual kerana peraturan Jabatan Perhilitan cuma membolehkan generasi ketiga landak yang diternak untuk tujuan jualan.

“Sebagai contoh, sepasang landak yang ditemui diternak dan melahirkan anak. Jabatan Perhilitan menetapkan apabila anak berkenaan melahirkan anak, barulah anak itu boleh dijual. Selain untuk memperoleh pasangan induk, modal juga diperlukan untuk membeli tanah bagi tujuan penternakan, pembinaan kandang, makanan serta mengupah pekerja. Kami mengeluarkan simpanan sendiri untuk tujuan ini tanpa mana-mana pinjaman,” katanya.

Mengenai hasrat menjadikan landak sebagai hidangan komersial, Rathuan berkata, dia dan rakan-rakannya yakin daging haiwan liar untuk mempunyai permintaan dalam masyarakat, terutama apabila disahkan kandungan Omega-3 lebih tinggi berbanding ayam dan daging serta bagus untuk mengelakkan sakit jantung. Ia dikatakan makanan berkelas tinggi kerana daging mentah yang mencecah RM80 sekilogram.

“Daging landak sedap dibuat rendang dan sup. Bagi tujuan pemburuan, Jabatan Perhilitan mengeluarkan permit lain untuk membolehkan ia diburu dan dijual. Daging landak juga tidak berlemak,” katanya.

Rathuan berkata, landak boleh melahirkan seekor hingga dua ekor anak tetapi ia tetap bergantung kepada keserasian dengan pasangan.

Menariknya, landak dilahirkan dengan duri tersedia pada badannya tetapi ia tidak keras seperti landak dewasa dan ia beransur-ansur keras selepas itu. Duri itu juga menjadi pelindung daripada ancaman bahaya.

Menyentuh mengenai pemakanan, Rathuan berkata, landak ternakannya diberi makan sayur-sayuran, keledek, nangka, pisang dan betik yang dibeli daripada penduduk kampung berhampiran. Malah mereka turut mengalirkan sendiri air dari bukit sejauh dua kilometer untuk memastikan ia tidak dicemari demi menjamin kesihatan haiwan berkenaan.

Beliau berkata, antara penyakit yang kerap melanda landak ialah bengkak hati dan bedah siasat ke atas landak yang mati sebelum ini mendapati cacing menyerang hatinya.

“Tanda-tanda landak berpenyakit ialah ia tidak mahu makan, suka menyendiri dan tidak aktif. Apabila melihat tanda ini, kami akan membawa berjumpa doktor haiwan untuk tujuan pemeriksaan dan rawatan,” katanya.

Menariknya mengenai landak yang diternak Rathuan dan rakan-rakannya, ialah setiap seekor mempunyai cip dalam badan untuk tujuan pengenalan terutama apabila sakit.

INFO: Landak

  • Hanya tiga spesies landak daripada Famili Hystricidea di Malaysia iaitu spesies Hystrix brachyura (landak raya), Trichys fasciculata (landak padi) dan Atherurus macrourus (landak nibung).

  • Landak raya atau dalam Malayan Porcupine adalah haiwan yang tersenarai dalam Jadual Dua - Hidupan Liar Yang Dilindungi, Bahagian II - Haiwan Perburuan di dalam Akta Perlindungan Hidupan Liar No.76/72

  • Seekor landak matang disembelih ketika usia lapan hingga 12 bulan dan boleh menghasilkan kira-kira lapan kilogram daging.

  • Landak raya mempunyai sehingga 30,000 duri dengan setiap satunya mempunyai cangkuk sendiri yang boleh mencangkuk tubuh pemangsa yang cuba menyerangnya
  • Friday, May 14, 2010

    KHASIAT BELANGKAS

    Khasiat Belangkas

    DI kalangan masyarakat tempatan, belangkas popular sebagai makanan eksotik, manakala kulitnya yang mempunyai bentuk menggerunkan dibuang atau dijadikan bahan hiasan oleh segelintir pengusaha kraftangan.
    ... See more
    Penemuan Universiti Malaysia Terengganu (UMT) membuktikan kulit haiwan yang dianggap tidak berharga itu mempunyai khasiat chitosan, sekali gus berpotensi dibangunkan untuk industri farmaseutikal.

    Penyelidiknya, Kamaliah Kasmaruddin, berkata chitosan bukan saja berupaya menyerap lemak bagi melangsingkan badan, malah turut berciri antimikrobial dan antibakteria yang membolehkan ia merawat luka serta mempercepatkan proses pertumbuhan sel baru.

    Katanya, pemilikan cas positif tinggi juga membolehkan serbuk chitosan terhasil daripada kulit makhluk yang dikatakan wujud lebih 250 juta tahun lalu itu, digunakan sebagai sel bateri serta membuang logam berat bagi loji perawatan air.

    Penyelidikan berkenaan juga, katanya, membuktikan kulit belangkas sebagai sumber chitosan terbaik kerana ia dapat menghasilkan bahan itu pada kadar lebih tinggi serta kandungan abu rendah, sekali gus mengelakkan kewujudan logam berat tinggi dalam penghasilannya.

    “Kajian ini dijalankan dengan memanfaatkan kulit belangkas laut dan bakau yang banyak dibuang pengusaha restoran bersaiz antara 15 sentimeter hingga satu meter.

    “Kulit bersaiz besar berupaya menghasilkan chitosan pada kadar lebih tinggi, iaitu 19 peratus berbanding sumber lain seperti ketam dan udang, masing-masing pada kadar 14 hingga 18 peratus saja.

    “Kandungan abu yang rendah, iaitu kurang satu peratus juga membuktikan sumber chitosan daripada kulit belangkas ini paling selamat dan mesra alam kerana tidak mewujudkan banyak logam berat,” katanya ketika ditemui pada Ekspo Penyelidikan dan Ciptaan Institusi Pengajian Tinggi Antarabangsa (Pecipta) 2009, di Kuala Lumpur, baru-baru ini.

    Bagi mengekstrak chitosan, Kamaliah berkata, kulit belangkas dijemur, dikeringkan menggunakan ketuhar, dikisar serta ditapis sebelum melalui tiga proses tindak balas kimia, iaitu penyahproteinan, penyahmineralan serta tekanan dan suhu tinggi menggunakan mesin khas.

    “Bagi proses kimia pertama dan kedua, serbuk kulit belangkas masing-masing dicampur dengan natrium hidroksid dan asid hidroklorik sebelum dijemur sementara peringkat ketiga ia dicampur natrium hidroksid pekat sebelum diletak pada tahap tekanan angin 15 psi dan suhu 121 celcius,” katanya.

    Beliau berkata, selain dalam bentuk serbuk yang sesuai digunakan untuk loji perawatan air, ia boleh dijadikan pil atau cecair sebagai produk farmaseutikal serta kepingan untuk menghasilkan bateri dan merawat luka.

    Katanya, produk yang dihasilkan menerusi penyelidikan Alternative Biosource from Horseshoe Crab Carapace itu diselia pensyarah Institut Akuakultur Tropika UMT, Dr Zaleha Kassim.

    “Selain menarik minat sebuah syarikat farmaseutikal yang mempunyai cawangan di United Kingdom, produk ini turut memenangi anugerah perak pada Pameran Reka Cipta, Inovasi dan Teknologi 2009,” katanya.

    Oleh Rosniza Mohd Taha

    Tuesday, May 11, 2010

    BUAH ENGKABANG

    VARIA

    Berpesta kutip engkabang


    SELAH menunjukkan buah engkabang yang dikutipnya di kawasan hutan di Song.


    KITA mungkin biasa mendengar dan melihat minyak dihasilkan menggunakan buah kelapa, jagung dan kelapa sawit, namun tidak ramai yang mengetahui masih terdapat sejenis buah yang boleh diproses untuk dijadikan minyak masak.

    Buah yang dimaksudkan ialah engkabang. Mungkin ramai antara kita yang tidak pernah mendengar namanya apatah lagi melihatnya di depan mata. Ini kerana pokok engkabang banyak tumbuh di kawasan pedalaman Sarawak termasuk di sekitar Sungai Rajang.

    Buah engkabang atau nama saintifiknya shorea macrophylla cukup sinonim di kalangan masyarakat yang tinggal di pedalaman Sarawak terutama kaum Iban.

    Bagi masyarakat Iban, buah itu turut dikenali sebagai bilun atau buah helikopter kerana mempunyai pelepah kecil yang melindungi buahnya seolah-olah bilah kipas helikopter.

    Menurut penduduk tempatan, mereka sangat terpegun apabila melihat buah engkabang gugur dari pokok kerana buahnya jatuh secara berputar bagaikan helikopter hendak mendarat.

    Kosmo! difahamkan, engkabang mempunyai keunikan tersendiri kerana berbuah tiga hingga lima tahun sekali dan mengandungi khasiat sebagai agen antipenuaan.

    Buahnya bukan sahaja dijadikan minyak, malah turut diproses bagi menghasilkan produk kosmetik untuk golongan wanita.

    Ada juga sesetengah masyarakat di Sarawak menjadikan buah engkabang sebagai ulam kerana rasanya lebih lemak dan berbau harum sementara kayunya pula amat bernilai kerana boleh digunakan untuk membuat rumah.

    Bagaimanapun, cara memproses minyak amat rumit kerana kulit buah engkabang perlu dikupas terlebih dahulu sebelum isinya dijemur untuk dikeringkan.

    Menurut cara tradisional, isi engkabang yang sudah kering kemudian ditumbuk hingga halus dan diperah hingga keluar minyaknya.

    Kemudian, minyak tersebut akan disimpan di dalam buluh sehingga menjadi seperti mentega sebelum digunakan untuk memasak.

    Minyak yang dihasilkan daripada buah engkabang sangat sesuai digunakan untuk membuat nasi goreng kerana harumannya yang membuatkan nasi menjadi sedap.

    Bagi penduduk yang bergantung hidup dengan memungut hasil hutan, ketibaan musim engkabang amat dinanti-nantikan kerana ia menjadi punca pendapatan.

    Pada Februari lalu, penduduk di Song, Sarawak bagaikan berpesta menyambut kedatangan musim engkabang sehingga mereka sanggup berjalan di atas kayu-kayu terapung di sungai untuk memungut buah engkabang yang gugur sebelum dijual kepada pemborong.

    Seorang tukang kebun, Selah Awi, 42, berkata, ramai orang termasuk kanak-kanak masuk ke hutan untuk mencari buah engkabang.

    "Kami akan pungut buah engkabang yang gugur sebelum dibawa balik ke rumah untuk dikeringkan.

    "Selepas isi engkabang kering barulah kami menjualnya kepada pemborong kerana isi yang telah dikeringkan lebih mahal harganya," kata Selah kepada Kosmo! baru-baru ini.

    Menurut lelaki itu, beliau turut menanam pokok engkabang di kebun yang terletak tidak jauh dari rumahnya.

    "Dulu pokok engkabang banyak tapi sekarang tinggal sedikit saja kerana ia terpaksa ditebang untuk mendapatkan kayu bagi tujuan membuat rumah," ujarnya.

    Selah memberitahu, dengan bantuan isteri dan anak-anak, mereka bersama-sama membelah buah engkabang bagi mengasingkan isi dan kulitnya untuk dijemur sebelum dijual.

    Beliau berkata, sekarang susah untuk mendapatkan minyak yang dihasilkan daripada buah engkabang kerana prosesnya yang rumit.

    "Kalau dulu, orang kampung akan buat minyak sendiri dengan memasak biji engkabang di dalam buluh, namun sekarang tidak ada lagi, malah di kedai pun sudah tiada," kata beliau.

    Bagi pemborong buah engkabang yang hanya mahu dikenali sebagai Lau, 56, setiap kali tibanya musim engkabang, halaman rumahnya mesti dikosongkan untuk dijadikan tempat mengumpul buah yang telah dijual oleh penduduk.

    "Kadang-kadang sampai tiga tan buah yang telah kering dijual oleh penduduk sehinggakan tidak cukup tempat untuk menyimpannya," katanya yang menjadi pemborong engkabang sejak tahun 1986.

    Katanya, buah engkabang yang belum kering dibeli pada harga 60 sen sekilogram, manakala isi yang telah kering dibeli pada harga antara RM1 hingga RM2.

    "Walaupun saya membeli buah yang telah kering, namun ia akan terus dijemur dan dikeringkan lagi untuk mendapatkan kualiti terbaik sebelum dihantar ke Sibu.

    "Buah ini kemudiannya akan dieksport ke luar negara kerana mendapat permintaan yang tinggi di sana," jelasnya.

    Di saat kemeriahan penduduk memungut engkabang apabila tiba musimnya, penduduk tempatan bagaimanapun melahirkan rasa kecewa kerana banyak pokok telah ditebang oleh pembalak haram dan untuk tujuan pembangunan.

    Sunday, May 9, 2010

    MINYAK KASTOR (TERMAHAL DI DUNIA)

    Minyak kastor antara yang termahal di dunia

    Minyak kastor yang dihasilkan daripada biji kastor digunakan dalam lebih 3,000 produk hiliran seperti minyak pelincir bagi kapal terbang, jet dan kereta lumba.

    Produk itu juga digunakan untuk menghasilkan cat, dakwat, kosmetik dan plastik selain digunakan dalam pertanian, pembungkusan dan farmaseutikal.

    Pengurus Perniagaan FarmBond Resources Sdn Bhd, Zaini Zam Keman berkata, pokok kastor adalah spesies Euphorbiaceae serta ahli tunggal dalam gen Ricinus dan Subtribus Ricininae.

    "Bijinya seperti buah getah tetapi lebih kecil iaitu sebesar syiling 10 sen.

    "India adalah pengeluar terbesar biji kastor di dunia sejak 120 tahun dahulu sementara China pengeluar kedua terbesar dan pengeluarannya dikawal kerajaan China; sementara Thailand turut tersenarai antara pengeluar terbesar dunia sejak pokok kastor mula ditanam di negara itu 30 tahun dahulu," katanya.

    Berdasarkan pasaran komoditi dunia pada 21 November 2009, harga sekilogram minyak kelapa sawit RM2.21 (AS$0.69), minyak kacang soya RM2.40 (AS$0.75) dan minyak kastor RM4.29 (AS$1.34).

    "Anggaran pengeluaran dunia bagi biji kastor adalah 1.5 juta tan setahun dan sekitar 60 peratus daripada hasil keluaran ini dari India; selebihnya dari China dan Brazil.

    "Dalam pasaran global, minyak kastor adalah satu daripada minyak termahal dengan harga semasa RM1,000 untuk setan biji kastor," katanya.

    Zaini berkata, peladang di Malaysia wajar mengambil peluang mengusahakan pokok kastor.

    NANGKA TERBAIK (MASTURA)

    VARIA

    Mastura buah nangka terbaik


    ZAINAL ABIDIN menunjukkan nangka madu Mastura yang terhasil daripada penyelidikannya di Kampung Paya Tok Akil, Tasek Gelugor, Pulau Pinang baru-baru ini.


    NANGKA Mastura pertama kali diketengahkan kepada umum sekitar tahun 2000. Ia diiktiraf sebagai varieti buah nangka tempatan yang terbaik pernah dihasilkan setakat ini.

    Mampu mencecah berat sekitar 20 hingga 30 kilogram (kg) sebiji selain menghasilkan ulas yang manis dan berwarna keemasan, kualiti nangka Mastura telah mengangkat nama buah tempatan.

    Malah, penggemar buah-buahan tempatan yang pernah merasainya pasti bersetuju bahawa nangka Mastura merupakan nangka terbaik pernah dinikmati.

    Namun, populariti Mastura menyebabkan umum kurang mengenali individu yang bertanggungjawab menghasilkan varieti nangka tersebut.

    Juga digelar nangka madu, ia merupakan gabungan daripada nama Mas yang membawa maksud warna isi yang keemasan manakala tura pula membawa maksud tanaman untuk rakyat.

    Ia adalah hasil ciptaan Profesor Dr. Zainal Abidin Abd. Aziz ketika beliau masih bertugas sebagai pensyarah di Pusat Pengajian Sains Kaji Hayat, Universiti Sains Malaysia (USM) Pulau Pinang sekitar tahun 1980-an.

    Menurutnya, varieti nangka Mastura hanya diketengahkan setelah menyempurnakan penyelidikan selama dua dekad mengenai buah istimewa itu menerusi geran penyelidikan USM bernilai kira-kira RM1 juta.

    Jelasnya, pada peringkat awal kajian, beliau telah bekerjasama dengan sebuah syarikat swasta dari Gopeng, Perak dan mengumpulkan sembilan genetik nangka terbaik dari seluruh Asia Tenggara untuk dikaji.

    "Daripada sampel itu, sebanyak 400 titisan genetik berjaya dihasilkan dan selepas lapan tahun kajian, enam daripadanya diperkenalkan sebagai varieti baru dengan nama CJ-1, CJ-2, CJ-3, CJ-4, CJ-5 dan CJ-6.


    BERAT nangka Mastura di antara 20 hingga 30 kilogram sebiji.


    "Selepas tiga hingga empat tahun ditanam dan mengeluarkan buah, orang ramai menggelarkannya nangka madu," katanya ketika ditemui Kosmo! di ladang penanaman nangka Mastura di Kampung Paya Tok Akil, Tasek Gelugor, Pulau Pinang baru-baru ini.

    Di atas tanah seluas 12 hektar milik Lembaga Kemajuan Wilayah Pulau Pinang (Perda) yang dijadikan tapak kajiannya, Zainal Abidin kini turut menjalankan penyelidikan 20 buah-buahan tropika lain termasuklah durian belanda, jambu air, belimbing, longan, rambutan, pulasan dan roselle.

    Walaupun berjaya menghasilkan nangka yang mempunyai ciri-ciri baik, namun kajian terhadap varieti nangka tidak terhenti di situ sahaja.

    Menurut Zainal Abidin, sebanyak 400 titisan genetik daripada enam varieti CJ-1 hingga CJ-6 telah dikaji semula dan selepas lapan tahun, satu titisan daripadanya telah dipilih. Mengapa?

    Ini kerana ia mempunyai sifat-sifat yang dikehendaki iaitu mempunyai saiz buah yang besar, mengeluarkan ulas yang manis dan isinya yang keemasan.

    Varieti itu diperkenalkan kepada umum dengan nama CJ/USM 2000 Mastura yang kemudiannya menerima nama jolokan nangka Mastura seperti yang dikenali pada hari ini.

    Malah, nangka Mastura juga mempunyai ciri-ciri yang baik. Antaranya ialah buahnya berbau harum, isi yang tebal, buah tidak mudah rosak, pokok yang lebih tahan serangan penyakit dan berbuah sepanjang masa.

    Jelasnya, pokok nangka Mastura dengan ketinggian di antara 4.5 meter hingga 5.4 meter mampu mengeluarkan buah pertama selepas 18 bulan ditanam. Ia boleh mengeluarkan dua putik buah dalam tempoh sebulan selain mampu hidup selama lebih dua dekad.

    Sehingga kini, varieti nangka Mastura paling banyak ditanam di Pahang yang melibatkan keluasan ladang kira-kira 1,200 hektar manakala di Terengganu dan Selangor pula melibatkan penanaman masing-masing seluas 160 hektar yang benihnya dipasarkan menerusi Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) di negeri itu.


    ISI nangka Mastura kuning keemasan.


    Sebagai kesinambungan kepada kejayaan yang telah dihasilkan menerusi penemuan varieti nangka Mastura, Zainal Abidin yang telah bersara sebagai pensyarah di USM masih lagi meneruskan kajiannya.

    Kini kajian terbarunya yang dilaksanakan sejak lima tahun lalu sudah memasuki peringkat penilaian terhadap 200 sampel titisan yang dihasilkan daripada kacukan beberapa jenis nangka terbaik termasuklah nangka Mastura.

    "Kajian terbaru saya ini dijangkakan dapat menghasilkan empat lagi baka baru nangka yang mempunyai ciri-ciri baik, mungkin lebih baik daripada nangka Mastura.

    "Saya jangkakan dalam masa setahun dua lagi, ia dapat diperkenalkan kepada umum untuk ditanam secara komersil di kawasan pertanian," katanya.

    Friday, May 7, 2010

    ORKID 100 TAHUN

    DUNIA

    Polis, CCTV pantau bunga orkid


    SEORANG anggota polis melIihat pokok bunga anggerik di sebuah kelab golf di Silverdale, Carforth, Britain.


    LANCASTER, England - Pokok bunga anggerik di sebuah padang golf di Britain terpaksa diberi kawalan keselamatan paling ketat apabila ia dijangka mengeluarkan bunga pada bulan ini, lapor sebuah akhbar semalam.

    Spesies anggerik The Lady's Slipper berusia 100 tahun itu dikawal di sebuah kelab golf di Silverdale, Carforth di sini dan ia dipantau 24 jam menerusi kamera litar tertutup (CCTV) dan beberapa anggota polis peronda.

    Setiap kelopak bunga anggerik itu jika dijual boleh mencecah harga setinggi £5,000 (RM24,027) dan pokok tersebut dianggap sebagai amat bernilai kerana sebahagian besar tumbuhan lain yang berusia 100 tahun sudah pun pupus. - Agensi

    Tuesday, May 4, 2010

    STEVIA HAYAT

    Dapat ilham ketika di Makkah

    Teks dan gambar Mohd Rafi Mamat
    am@hmetro.com.my
    2010/05/04
    E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel

    KESUNGGUHAN dan semangat untuk membuktikan kejayaan menjadi pendorong kuat kepada Hamidah Abdul Jalil, 48 mengusahakan tanaman stevia, sejenis tumbuhan yang menghasilkan pemanis semula jadi.

    RAMI PENGGEMAR...Hamidah (kiri) dan pekerjanya mencuba teh stevia hayat.
    RAMI PENGGEMAR...Hamidah (kiri) dan pekerjanya mencuba teh stevia hayat.
    sebelum - selepas
    PROSES...antara kaedah dalam penyediaan teh stevia hayat. BANGGA...Hamidah menunjukkan pokok stevia hayat.


    PROSES...antara kaedah dalam penyediaan teh stevia hayat.
    Pokok yang dihasilkan adalah klon baru menggunakan teknik cantuman diberi nama stevia hayat, pucuk segar pokok berkenaan diproses dan dijadikan serbuk teh selain pelbagai produk kesihatan lain.


    Hamidah berkata, dia mengambil masa lebih 10 tahun membuat kajian bagi menghasilkan klon stevia hayat seterusnya menghasilkan serbuk teh dengan jenama Hayat.


    Menurutnya, dia mendapat ilham mengusahakan tanaman stevia ini ketika berada di Makkah untuk menunaikan haji selepas melihat kesukaran rakan yang menghidap penyakit kencing manis.


    “Bermula dari situ, saya bertekad dan memasang impian untuk mengusahakan tanaman pokok stevia menggunakan klon baru yang dihasilkan menggunakan teknik cantuman.


    “Selepas melakukan kajian dan rujukan, saya akhirnya berjaya walaupun peringkat awal menghadapi pelbagai dugaan kerana di negara ini produk daripada pokok stevia tidak terkenal.


    “Keupayaan menghasilkan klon baru iaitu stevia hayat dianggap kemuncak kepada kejayaan saya. Ia bukan saja berjaya meletakkan wanita pada kedudukan yang tinggi, tetapi lebih penting mengharumkan nama negara,” katanya.


    Dia yang juga Pengarah Urusan Rigap Mekar Sdn Bhd, berkata daun pokok stevia hayat yang dihasilkan 100 peratus manis semula jadi berbanding klon asal yang terdapat di Paraguay.


    Rasa manis semula jadi daun pokok berkenaan sememangnya terbukti dengan cara kita memakan pucuknya tanpa perlu dikeringkan terlebih dulu.

    Dia kini mempunyai ladang seluas 16 hektar di Muadzam Shah, Rompin dan projek berkenaan akan diperluaskan dengan pembukaan ladang baru di Kuantan akhir tahun ini.


    Katanya, pokok stevia ialah sejenis tumbuhan yang manja dan sensitif, mudah mati apabila cuaca sejuk dan terlalu panas. Pelbagai teknik dan kaedah digunakan untuk memastikan usaha berkenaan tidak menemui kegagalan.


    Menurutnya, bagi mendapatkan pengiktirafan dia melantik penyelidik Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dan Sirim untuk membuat kajian terhadap kandungan kimia selain keberkesanan terhadap kesihatan manusia.


    “Bukan semua pokok stevia yang ada mampu menghasilkan rasa manis semula jadi seperti stevia hayat, justeru pengguna perlu lebih faham bagi mengelak ditipu pihak tidak bertanggungjawab.

    cuaca sejuk dan terlalu panas. Pelbagai teknik dan kaedah digunakan untuk memastikan usaha berkenaan tidak menemui kegagalan.


    Menurutnya, bagi mendapatkan pengiktirafan dia melantik penyelidik Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dan Sirim untuk membuat kajian terhadap kandungan kimia selain keberkesanan terhadap kesihatan manusia.


    “Bukan semua pokok stevia yang ada mampu menghasilkan rasa manis semula jadi seperti stevia hayat, justeru pengguna perlu lebih faham bagi mengelak ditipu pihak tidak bertanggungjawab.

    “Ada pihak yang membuat teh jenama stevia menggunakan gula untuk menimbulkan rasa manis yang didakwa semula jadi,” katanya yang mempunyai kilang menghasilkan teh stevia hayat di Kuantan, Pahang.


    Hamidah berkata, teh stevia hayat yang dihasilkan mampu membantu menurunkan kadar gula dalam darah, menstabilkan tekanan darah, melawaskan kencing, menurunkan berat badan serta membunuh bakteria, kulat dan virus.


    Selain menghasilkan teh stevia hayat, dia menghasilkan pelbagai produk berasaskan stevia seperti sabun, syampu dan bahan mandian.


    “Setiap bulan saya menghasilkan lebih 500 kotak teh stevia hayat dalam dua saiz. Jumlah pengeluaran akan bertambah jika saya banyak menyertai ekspo jualan dan pameran di seluruh negara.


    “Semua produk yang dihasilkan mempunyai sijil halal serta sesuai digunakan semua lapisan masyarakat dan kaum kerana tidak mengandungi sebarang bahan kimia.


    “Kejayaan saya ini mendapat sokongan daripada Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan, Sirim, Smidec, Perbadanan Kemajuan Negeri Pahang, dan Majlis Amanah Rakyat,” katanya.


    Dia kini menjual produk jenama hayat secara terus kepada pengguna dan kini permintaan terhadap teh stevia hayat memang menggalakkan terutama daripada penghidap kencing manis.


    Disebabkan pengeluaran yang terhad, syarikat berkenaan masih tidak mampu memenuhi permintaan pasar raya terkemuka yang ingin memasarkan semua produk dihasilkan.